Hlavní obsah

Rusové překročili řeku. Záběry z údajného protiútoku v Kurské oblasti

Bez komentáře: Ruská obrněná skupina provádí protiútok ve Snagosti v Kurské oblasti.Video: telegram/infomil_live

Ruské armádě se v Kurské oblasti podařilo dostat vojenskou techniku přes provizorní most přes řeku Sejm v pohraniční části ruské Kurské oblasti. Nepomohly ani systematické ukrajinské údery proti mostům v regionu.

Článek

Ruské síly údajně provedly protiútok v západní části kurské fronty, tedy v místě ukrajinské ofenzivy na ruském území, píší analytici amerického Institutu pro studium války (ISW). K vojenským operacím mělo dojít ve Snagosti jihozápadně od Koreněva, kde se Ukrajinci stále neúspěšně pokoušejí prolomit ruskou obranu.

O pohybu ruských jednotek mluví i proruští vojenští blogeři Dva Majoři nebo Rybar, jejichž informace bývají obvykle poměrně spolehlivé, a upozorňuje na ně například i agentura Reuters. Blogeři mluví dokonce o „významné protiofenzivě“.

„V Kurské oblasti ruská armáda zahájila protiútoky na západním křídle nepřátelské přítomnosti, čímž zmenšila zónu pod ukrajinskou kontrolou v blízkosti státní hranice,“ uvedl na sociální síti Telegram účet Dva Majoři.

O ruských vojenských úspěších v Kurské oblasti pro ruskou státní agenturu TASS mluvil i velitel čečenských sil zvláštního určení Achmat Apti Alaudinov. „Situace je pro nás dobrá. Celkem bylo osvobozeno asi deset osad v Kurské oblasti,“ uvedl pro TASS.

Pohyb ruských jednotek v okolí Snagosti potvrdili i analytici z projektu DeepState, jenž má blízko k ukrajinské armádě. Jednotlivá tvrzení ale nelze nezávisle ověřit.

Zprávy z bojiště

Vývoj na ukrajinském bojišti není tak překotný jako v průběhu letních měsíců. Obě strany už zareagovaly na tahy protivníka a situace se i na těch nejkritičtějších místech fronty vyrovnává. Konec letním ofenzivám však ještě není.

Záběry z ruského útoku pak zveřejnil na sociální síti X respektovaný vojenský analytik Rob Lee z amerického think-tanku Foreign Policy Research Institute. Podle něj se Rusům podařilo postavit provizorní most přes řeku Sejm a dostat obrněné síly přes vodní tok, a to navzdory tomu, že Ukrajina na mosty v regionu systematicky útočí.

Novinář Rádia Svobodná Evropa Mark Krutov, který se specializuje na prohledávání otevřených zdrojů (metoda označovaná jako OSINT), a to včetně sociálních sítí, potvrdil postavení provizorního mostu v tomto regionu.

Ruská odpověď na ukrajinskou ofenzivu v Kurské oblasti, kterou Kyjev zahájil začátkem srpna, byla doposud relativně mírná. Moskva do regionu přesunula jen omezené množství jednotek a ruské velení kvůli tomu čelilo kritice, že nebrání ruské území.

Přestože se ruské síly pouštějí do útoků na ukrajinské pozice stále častěji, zůstává rozloha území obsazeného ukrajinskými silami víceméně stejná jako před týdnem. Na hodnocení, zda jde skutečně o širší ruskou protiofenzivu, je zatím příliš brzy.

Doporučované