Hlavní obsah

Rusové budují podél Krymského mostu paralelní konstrukci, ukázaly snímky

Foto: Repro: Ukrajinska pravda, Seznam Zprávy

Snímek stavby budované podél Kerčského mostu, který zveřejnil server Ukrajinska pravda.

Nová stavba má pravděpodobně sloužit k ochraně mostu, který má pro Rusko strategický i symbolický význam. Ukrajinci na něj pravidelně útočí, naposledy se o to podle Moskvy pokusili minulý týden.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rusové budují novou stavbu podél Kerčského mostu, který propojuje okupovaný poloostrov Krym s mezinárodně uznávaným ruským územím. Ukazují to satelitní snímky, které zveřejnil telegramový účet Krymský vítr, poměrně spolehlivý kanál často citovaný ukrajinskými médii.

Podle deníku Ukrajinska pravda je stavba možná dalším mostem. Už na začátku srpna se objevily fotografie, na kterých dělníci u Kerčského mostu, zvaného někdy také Krymský, budují ocelové nosníky.

Aktuální satelitní snímky pak ukazují, že na obou stranách mostu vznikají jakési zátarasy. Podle ukrajinského listu by tak nová konstrukce mohla sloužit k ochraně mostu před ukrajinskými útoky.

Kerčský most je pro Rusko strategicky důležitý, dlouho sloužil k zásobování ruské armády na Krymu i na dalších okupovaných územích Ukrajiny. Provoz na něm je ale po sérii ukrajinských útoků omezený.

Most má pro Moskvu, ale i pro Kyjev také velký symbolický význam. Stavba totiž vznikla po ruské anexi Krymu a na projektu záleželo přímo ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Kerčský (Krymský) most

Kerčský (Krymský) most je dlouhý 19 kilometrů. Začíná na Tamaňském poloostrově v ruském Krasnodarském kraji a přes ostrov Tuzla směřuje na západ přes Kerčský průliv na krymský Kerčský poloostrov. Projektovaná propustnost je 40 tisíc automobilů během 24 hodin.

Už květnu Rusové posílili ochranu mostu, když okolo něj rozmístili obranné prvky proti ukrajinským námořním dronům. V minulosti také v jeho blízkosti rozmístili plovoucí ploty, ale jejich části později moře vyplavilo na pobřeží.

Rusko naposledy ohlásilo pokus o útok na Kerčský most minulý týden. Ministerstvo obrany v pátek informovalo o údajném sestřelení 12 raket ATACMS americké výroby. Předtím oznámilo také zničení pěti námořních dronů v blízkosti Krymu.

Doporučované