Hlavní obsah

Ruský soud vyměřil muži doživotí za útok na spisovatele Prilepina

Foto: Artyom Geodakyan/TASS, Profimedia.cz

Alexandr Permjakov na snímku z loňského května.

K atentátu na nacionalistického autora došlo loni v květnu. Odsouzený měl podle ruských vyšetřovatelů jednat na pokyn ukrajinské tajné služby SBU. Ta své zapojení do případu odmítla potvrdit či vyvrátit.

Článek

Vojenský soud v Moskvě poslal na doživotí do vězení Alexandra Permjakova, kterého uznal vinným z pokusu o atentát na prokremelského spisovatele a propagandistu Zachara Prilepina.

Permjakov je podle některých ruských médií držitelem ruského i ukrajinského pasu, ruská agentura TASS o něm píše jako o ukrajinském občanovi.

Prilepin loni v květnu přežil explozi automobilu u Nižného Novgorodu, ze které vyvázl se zraněními. Jeho řidič zahynul. Ruské bezpečnostní složky zanedlouho zadržely Permjakova, kterého úřady obvinily mimo jiné ze spáchání teroristického útoku, nedovoleného obchodování se střelnými zbraněmi nebo výroby výbušných zařízení.

Vyšetřovatelé zároveň uvedli, že se Permjakov přiznal a řekl, že jednal na pokyn ukrajinské tajné služby SBU. Ta mu podle ruských vyšetřovatelů nabídla za atentát peníze v hodnotě zhruba 145 000 rublů (v dnešním přepočtu asi 35 000 korun). Permjakov poté přijel do Ruska, spisovatele sledoval, sestavil improvizovaná výbušná zařízení a nastražil je na Prilepina, napsal TASS.

Permjakov podle ruských úřadů pochází z ukrajinského Doněcku, který je nyní součástí území okupovaného Ruskem. Prokuratura pro něj žádala doživotí a pokutu 1,5 milionu rublů. Soud ho nakonec poslal za mříže do konce jeho života a udělil mu pokutu ve výši 700 000 rublů. Obhajoba podle TASS žádala o shovívavost s odůvodněním, že Permjakov vinu přiznal a s vyšetřovateli spolupracoval.

Permjakov rozsudek přijal bez emocí a s vysvětlením, že mu rozumí a nemá na soud žádné otázky, napsala v pondělí ruská agentura Interfax. SBU podle agentury Reuters odmítla potvrdit nebo vyvrátit své zapojení do případu.

Devětačtyřicetiletý Prilepin je zastáncem ruské invaze na Ukrajinu a na straně proruských separatistů se zapojil do dřívějšího konfliktu na východě Ukrajiny. Je jedním z prominentních ruských proválečných nacionalistů, kteří se od začátku ruské války na Ukrajině v roce 2022 stali terčem atentátů. V roce 2022 zahynula při bombovém útoku dcera nacionalistického ideologa Darja Duginová a v roce 2023 nepřežil atentát proruský vojenský bloger známý jako Vladlen Tatarskij.

Související témata:

Doporučované