Hlavní obsah

Ruský soud poslal na šest let a deset měsíců do vězení amerického seniora

Foto: Profimedia.cz

Stephen James Hubbard v soudní síni.

Američan byl žoldnéřem na Ukrajině, sloužil v jednotce teritoriální obrany v Izjumu. Seniorova rodina považuje jeho činy za nepravděpodobné.

Článek

Soud v Moskvě poslal na šest let a deset měsíců do vězení 72letého amerického občana Stephena Jamese Hubbarda za to, že bojoval jako žoldnéř na straně Ukrajiny. Prokuratura požadovala sedmiletý trest odnětí svobody.

Rodák z Michiganu podle ruských vyšetřovatelů dostával měsíčně 1000 dolarů (přes 23 000 korun) za to, že sloužil v jednotce ukrajinské teritoriální obrany v Izjumu. V tomto městě v Charkovské oblasti od roku 2014 žil.

Prokurátor před časem podle agentury RIA Novosti řekl, že Hubbarda začátkem dubna 2022, jen několik týdnů po ruském vpádu na Ukrajinu, zajali ruští vojáci. Podle ruských státních médií se přiznal. Nicméně agentura Reuters píše, že jeho sestra a další člen rodiny Hubbardovo přiznání zpochybnili.

Zastával podle nich názory stranící Rusku a vzhledem k jeho věku považují za nepravděpodobné, že by vyrazil do boje. Jeho sestra o něm mluví jako o člověku, který byl spíše pacifista. Nikdy nevlastnil zbraň. V zahraničí pracoval desítky let jako učitel angličtiny.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí na opakované žádosti o vyjádření nereagovalo, píše Reuters. Americká ambasáda v Moskvě uvedla, že o Hubbardově zadržení ví, dále se však k němu nevyjádřila.

Sedm let a jeden měsíc si má za mřížemi odpykat také jiný americký občan, bývalý příslušník námořní pěchoty Robert Gilman.

Třicetiletý muž si už odpykává tříapůlletý trest odnětí svobody ve věznici ve Voroněži za to, že v opilosti napadl policistu. Podle prokuratury loni na podzim při různých příležitostech zaútočil na dozorce a vyšetřovatele.

Minulý týden u soudu vypověděl, že byl nucen použít násilí, protože dozorce mu způsoboval bolest v oblasti genitálií a protože vyšetřovatel urazil jeho otce. K těmto činům se přiznal. Jeho právníci už dříve řekli, že v Rusku byl proto, aby tam studoval a získal ruské občanství.

Doporučované