Hlavní obsah

Ruský soud poslal do vězení novinářku žijící v Česku. Dostala 6,5 roku

Foto: AP Photo, Profimedia.cz

Alsu Kurmaševová se svým obhájcem na snímku z letošního května.

aktualizováno •

Rusko-americká novinářka Alsu Kurmaševová se podle soudu dopustila šíření nepravdivých informací o ruské armádě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Soud v Kazani v pátek poslal do vězení rusko-americkou novinářku Alsu Kurmaševovou. Za šíření nepravdivých informací o ruské armádě jí v tajném procesu vyměřil 6,5letý trest.

S odvoláním na soudní záznamy o tom informovala agentura AP. Ta zároveň upozornila, že trest padl ve stejný den, kdy si v Jekatěrinburgu vyslechl 16 let vězení za špionáž americký reportér listu The Wall Street Journal Evan Gershkovich.

Mluvčí soudu Natalja Losevová agentuře telefonicky potvrdila, že Kurmaševová byla odsouzena k šesti a půl letům vězení v případu označeném jako tajný, přičemž o povaze obvinění proti ní nejsou k dispozici žádné podrobnosti.

Steve Capus, generální ředitel Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL), kde Kurmaševová pracovala, v pondělí odsouzení označil za „výsměch spravedlnosti“.

Na verdikt reagoval i šéf český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „Rusko den za dnem potvrzuje, že základní lidská práva pro něj nic neznamenají. Soudní proces a rozsudek nad novinářkou Alsu Kurmaševovou je výsměchem právu,“ napsal v angličtině na svém profilu na síti X.

Dodal, že česká diplomacie bude i nadále bojovat za její propuštění a za spravedlnost pro další politické vězně.

Připomeňme, že sedmačtyřicetiletá novinářka žila před svým zadržením s manželem a dětmi v Česku a pracovala pro tatarsko-baškirskou redakci RFE/RL.

V rukou ruských úřadů skončila loni v červnu na letišti v Kazani, když se vracela do Česka. V říjnu následovalo obvinění z porušení zákona o zahraničních agentech – podle úřadů se sama nepřihlásila jako takzvaná zahraniční agentka, za což jí hrozilo až pětileté vězení.

Zároveň byla obviněna z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Konkrétně kvůli knize „Ne válce. Čtyřicet příběhů Rusů, kteří se postavili proti invazi na Ukrajinu“, která odsuzuje konflikt na Ukrajině. V tomto případě jí hrozil až desetiletý trest.

Doporučované