Hlavní obsah

Ruský soud poslal do vazby zatčeného Francouze

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Laurento Vinatier byl obviněn ze shromažďování informací o ruských vojenských aktivitách. Před soudem prohlásil, že je vinen.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ruští vyšetřovatelé obvinili francouzského občana Laurenta Vinatiera ze shromažďování informací o ruských vojenských aktivitách a soud ho dnes poslal do 5. srpna do vyšetřovací vazby. Spolupracovník švýcarské neziskové organizace Centrum pro humanitární dialog před soudem prohlásil, že se cítí vinen. Informují o tom agentury TASS a RIA Novosti.

Francouzský prezident Emmanuel Macron podle agentury Reuters označil Vinatierovo zadržení za součást dezinformační kampaně Moskvy.

O zadržení sedmačtyřicetiletého odborníka na mezinárodní vztahy v Moskvě informovaly ruské úřady ve čtvrtek. Ruská federální kriminální ústředna, která má na starosti nejvážnější zločiny, zahájila vyšetřování kvůli tomu, že se Francouz nezaregistroval u ruských úřadů jako takzvaný „zahraniční agent“. Za to v Rusku podle serveru Meduza hrozí až pět let vězení.

Na krátkém videu z dnešního stání u soudu je podle Reuters vidět, jak je Vinatier v poutech přiveden do soudní síně a umístěn do kovové klece. Jeho právní zástupce uvedl, že se Vinatierovi podařilo spojit se s francouzskou ambasádou v Moskvě, která v dopise soud požádala, aby byl stíhán na svobodě, čemuž ale soud nevyhověl. TASS dříve uvedl, že Vinatier se od událostí na Ukrajině ze zimy 2014 zabývá euroasijskou problematikou, dříve se věnoval konfliktu v Čečensku. Ve čtvrtek jej zadrželi v jedné z moskevských kaváren.

Francouzský občan podle ruských vyšetřovatelů opakovaně navštěvoval Rusko, včetně Moskvy, kde se setkával s ruskými občany. Ale po několik let se vyhýbal povinnosti stanovené ruskými zákony zaregistrovat se u úřadů jako „zahraniční agent“. Kromě toho sbíral informace, které „by mohly být použity proti bezpečnosti státu“, napsala státní agentura.

Z podobného důvodu čelí uvěznění v Rusku novinářka Alsu Kurmaševová, která má ruské i americké občanství a bydliště v Praze, kde pracuje pro rozhlasovou stanici Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda, financovanou Spojenými státy.

Termín „zahraniční agent“ či „zahraniční agentka“, který má z dob Sovětského svazu hanlivý podtext, je určen pro subjekty se zahraniční podporou; jeho nositel je v ruských podmínkách vystaven zvýšené státní kontrole a byrokratickým komplikacím.

Vztahy mezi Ruskem a Francií jsou velmi napjaté. Francouzský prezident Emmanuel Macron se snaží organizovat a posilovat evropský odpor proti ruské invazi na Ukrajinu a nevylučuje ani možnost vyslání francouzských vojenských instruktorů do země, připomněla v souvislosti se zadržením francouzského občana v Moskvě agentura DPA.

Související témata:

Doporučované