Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Ruský soud odsoudil Američana za únos syna a pokus překročit hranice

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Občan Spojených států měl loni přijet do Kaliningradu za svým čtyřletým synem, který je občanem Ruské federace. Pod záminkou společné hry jej chtěl odvézt ze země, aniž by získal souhlas matky dítěte, uvedl v úterý soud.

Článek

Soud v ruské enklávě Kaliningradu odsoudil Američana k šesti letům vězení za únos syna a pokus překročit hranice. Trest si odpyká v trestanecké kolonii s přísným režimem. Uvedl to soud v Kaliningradu na platformě telegram.

Podle agentury Reuters je zadrženým Daniel Joseph Schneider, který se pokusil opustit Rusko se svým čtyřletým synem. Ruský televizní kanál Vesti upřesnil, že otec žádal o matčino povolení, ale nedostal jej.

„Soud zjistil, že 27. července loňského roku přijel obžalovaný –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ občan Spojených států –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ do Kaliningradu za svým čtyřletým synem, který je občanem Ruské federace. Aniž by získal souhlas matky s odjezdem dítěte ze země, obžalovaný jej pod záminkou společné hry 29. července odvezl do obce Lipovka (…), odkud s ním chtěl opustit Ruskou federaci,“ píše se v pondělním prohlášení soudu.

Pohraničníci muže zadrželi na jihovýchodě enklávy u hranic s Polskem. Tajná služba FSB otce obvinila z pokusu o nelegální překročení státní hranice. Kromě odnětí svobody ve výši šesti let a pobytu v trestanecké kolonii s přísným režimem soud muži vyměřil také pokutu 100 000 rublů (zhruba 24 300 korun).

Nejedná se o první případ, kdy Rusko odsoudilo občana Spojených států, který přijel do země řešit rodinné spory. Letos v únoru moskevský soud uložil trest 21 let vězení Davidu Barnesovi. Toho obvinila ruská exmanželka ze zneužívání jejich dětí při pobytu v americkém Texasu.

Související témata:

Doporučované