Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Ruský průkopník internetu „umírá ve vězení“, tvrdí jeho syn

Foto: X/@AndreiSoldatov

Alexej Soldatov, průkopník ruského internetu a bývalý náměstek ministra.

V červenci soudce Alexeji Soldatovovi udělil dvouletý trest v trestanecké kolonii za nezákonný převod práv k IP adresám z ruského Výzkumného ústavu pro rozvoj veřejných sítí na českého poskytovatele.

Článek

Ruský vědec, politik a podnikatel Alexej Soldatov „umírá ve vězení“, uvedl ve čtvrtek na sociálních sítích jeho syn, investigativní novinář Andrej Soldatov.

Soldatov starší je známý jako „otec ruského internetu“. Vedl počítačovou síť Relcom, která umožnila první sovětské připojení ke globálnímu internetu. V letech 2008–⁠⁠2010, tedy v době vlády prezidenta Dmitrije Medveděva, působil jako náměstek ministra komunikací.

V červenci mu soudce udělil dvouletý trest v trestanecké kolonii za nezákonný převod práv k IP adresám z ruského Výzkumného ústavu pro rozvoj veřejných sítí na českého poskytovatele. Jeho právníci a rodina obvinění odmítli.

„Pro dvaasedmdesátiletého vědce to bylo strašné utrpení… Za dva měsíce třikrát změnil věznici, spal na podlaze a sdílel celu se 40 vězni,“ napsal Soldatovův syn na síti X.

Soldatov byl minulý měsíc převezen do vězeňské nemocnice poté, co se nakazil plicní infekcí, ale jeho stav se podle syna zlepšil jen málo.

„Minulý pátek ztratil vědomí a zkolaboval během návštěvy manželky,“ uvedl Soldatov mladší podle ruského nezávislého serveru The Moscow Times a dodal, že vězeňští lékaři přesto prohlásili, že jeho otec je dostatečně zdravý, aby mohl být příští týden přemístěn zpět do běžné vězeňské cely.

Související témata:

Doporučované