Hlavní obsah

Rusko zřejmě chystá test superzbraně. Na odpališti je rušno

Videa zveřejněná ruskou vládou ukazují odpal rakety Burevestnik i samotnou zbraň zblízka.Video: Ruské ministerstvo obrany, Youtube.com

 

Reklama

Nezávislí odborníci specializující se na analýzu satelitních snímků vojenských objektů upozorňují na zvýšenou aktivitu na odpališti Pankovo v Nové zemi, kde se v minulosti testovala jaderná superzbraň Burevestnik.

Článek

V odlehlém testovacím středisku Pankovo na jihu souostroví Nová země se zřejmě připravuje test ruské rakety na jaderný pohon Burevestnik. Na místě je v posledních měsících nezvykle rušno – vyrostlo tam například nové molo, heliporty, budovy či krycí přístřešky, betonové bloky s kolejemi a na moři byl zaznamenán výjimečný lodní provoz.

„Určitě je to Burevestnik,“ řekl serveru The Barents Observer nezávislý analytik Tony Roper, který dění na místě pomocí satelitních snímků pozoruje dlouhodobě. Odkazuje se na záběry ze 16. září, na nichž údajně poznává kontejner se samotnou raketou.

O její existenci poprvé veřejně informoval ruský prezident Vladimir Putin v roce 2018, kdy ji představil jako jednu ze šesti superzbraní, jež mají technologicky překonat USA a NATO. Souběžně s tím Rusko zveřejnilo i krátké video z testu rakety Burevestnik z roku 2017, záběry samotné zbraně zblízka a animaci, na níž raketa letí nízko nad zemí, vyhýbá se radarům a oblétá skoro celý svět.

Raketa má mít neomezený dolet i „neviditelnost“

Právě „téměř neomezený“ dolet, zajištěný nukleárním pohonem, a plochá dráha letu v nízké výšce patří mezi hlavní výhody, které podle Moskvy z této zbraně dělají superzbraň. Raketa dokáže nést i jadernou hlavici a měla by údajně být schopná doletět na jakékoliv místo na Zemi a vyhnout se protiraketovým systémům. Americké tajné služby údajně odhadují, že její vývoj by mohl být dokončen v roce 2025.

Seznam Zprávy pro ukrajinské běžence

Znáte nějaké ukrajinské běžence? Máte je ve svém okolí? Nasdílejte jim důležité informace, které pro ně připravují Seznam Zprávy, například o očkování proti covidu.

Skyfall, jak této raketě přezdívá NATO, byl v minulosti podle Američanů otestován již několikrát, ale žádná zkouška zřejmě nebyla úspěšná. Podle dostupných informací měly všechny testy startovat právě ze základny Pankovo, jejíž poloha je známá od té doby, co Putin zveřejnil video z testu, a vojenští analytici proto místo nespouštějí z očí.

O zvýšené aktivitě na místě už loni v létě informovala CNN s odkazem na analýzu satelitních snímků od expertů z Middlebury Institute of International Studies v americkém Monterey. Jestli ale od té doby došlo k testu, není známo.

Podívejte se, odkud už Ukrajinci vyhnali okupanty

Ukrajinské síly v nedávné době zaznamenaly úspěchy v Charkovské i Chersonské oblasti. Mapy přehledně zobrazují, z kterých území už Ukrajinci vyhnali okupanty.

Momentálně by Moskva případný úspěšný test této superzbraně jistě uvítala jako demonstraci síly v době, kdy se válka na Ukrajině pro ni nevyvíjí příznivě. Kromě Ropera na podezřelou aktivitu v okolí testovacího střediska upozorňuje i další odborník H. I. Sutton, který se specializuje na sledování lodí a ponorek.

Ten na satelitních snímcích v okolí základny pozoroval tři nákladní a několik menších lodí. „Velmi neobvyklá“ byla podle něj cesta nukleárně poháněné lodi Sevmorput, která směrem na Pankovo vyplula z Murmansku 10. září. Server The Barents Observer k tomu dodává, že Sevmorput podle webu sledujícího lodní provoz exactEarth ShipView naposledy v neděli 18. září zakotvila poblíž ruské arktické letecké základny Rogačovo.

Podle Ropera to vypadá, že test by mohl proběhnout každou chvíli. Dalším případným signálem, že se k němu schyluje, by podle něj mohla být navigační varování pro lodě plující oblastí obklopující souostroví Nová země.

„Létající Černobyl“

Burevestnik si na západě kromě označení SSC-X-9 Skyfall vysloužil i neformální přezdívku „létající Černobyl“. Mluví se tak o něm už kvůli podstatě jeho fungování (má ho pohánět jaderný reaktor), největší rozruch ale vzbudila zpráva od zdrojů z americké rozvědky o zpackané záchranné akci po neúspěšném testu.

K té mělo dojít 8. srpna 2019. Podle oficiálního prohlášení ruských úřadů se tehdy stala nehoda v Bílém moři nedaleko střelnice u vesnice Ňonoksa, při níž během „technických“ a „inženýrských“ prací s „izotopovými zdroji“ raketových motorů na kapalné palivo zemřelo pět pracovníků Rosatomu.

Zpráva okamžitě spustila spekulace, že k nehodě došlo při testu střely Burevestnik, americká televize CNBC ale o rok později přinesla informace z reportu amerických zpravodajců, podle kterých ruští pracovníci zemřeli při nepovedeném pokusu o vyzvednutí rakety z mořského dna, kde skončila po dřívějším nepovedeném testu.

Reklama

Související témata:

Doporučované