Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Rusko znovu ostřelovalo Charkov. Nejméně čtyři lidé jsou zraněni

Foto: Ray Baseley, Roman Havelka, Seznam Zprávy

Ruská armáda ostřeluje Charkov prakticky na denní bázi (ilustrační fotografie).

Po ranních úderech zůstal na celé Ukrajině v platnosti letecký poplach.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rusko ve čtvrtek brzy ráno odpálilo několik raket na ukrajinský Charkov. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na tamní představitele. Starosta druhého největšího ukrajinského města Ihor Terechov na platformě Telegram napsal, že v důsledku úderů utrpěly čtyři osoby zranění, byl poškozen plynovod a vysypalo se mnoho oken.

Šéf oblastní správy Oleh Syněhubov uvedl, že na Charkov bylo vypáleno osm střel a zasažena byla také obec severně od města. Po ranních úderech zůstal na celé Ukrajině v platnosti letecký poplach, dodává Reuters.

V sobotu zasáhly ruské letecké naváděné pumy charkovský hypermarket se stavebními potřebami, kde ve středu skončily pátrací práce. Konečná bilance úderu se podle ukrajinského ministra vnitra Ihora Klymenka vyšplhala na 19 mrtvých. Rusko od začátku své invaze na Ukrajinu z února 2022 popírá, že by záměrně útočilo na civilní cíle.

Charkov je terčem ruských vzdušných útoků od prvních dnů války, v prvních měsících se ho Rusové pokoušeli neúspěšně dobýt. Ukrajinští vojáci během bleskové ofenzivy v září 2022 vytlačili ruské síly z téměř celé Charkovské oblasti, kterou Rusové do té doby okupovali. V posledních měsících však Rusko zintenzivnilo vzdušné útoky na Charkovskou oblast i na její metropoli a v květnu obnovilo pozemní ofenzivu na severu regionu, který hraničí s Ruskem.

Doporučované