Hlavní obsah

Rusko změní svou jadernou doktrínu. Vadí mu kroky Západu na Ukrajině

Foto: GAS-photo, Shutterstock.com

Rusko může použít jaderné zbraně v případě jaderného útoku ze strany nepřítele. Ilustrační snímek.

Rusko provede v reakci na kroky Západu na Ukrajině změny ve své jaderné doktríně. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov také varoval Západ před třetí světovou válkou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rusko v reakci na kroky Západu v souvislosti s válkou na Ukrajině změní svou jadernou doktrínu, uvedla státní tisková agentura TASS s odvoláním na náměstka ministra zahraničí Sergeje Rjabkova.

Rjabkov ale neuvedl, čeho konkrétně se změny budou týkat, informuje agentura Reuters.

Rusko, které obviňuje Západ, že využívá Ukrajinu jako prostředníka ve válce proti němu, již dříve uvedlo, že zvažuje změny. Rjabkovovo prohlášení bylo zatím nejdůraznějším prohlášením, že k nim přistoupí.

„Práce je v pokročilé fázi a existuje jasný záměr provést korekce,“ citovala agentura TASS Rjabkova. Uvedl, že toto rozhodnutí „souvisí s eskalačním postupem našich západních protivníků“ v souvislosti s konfliktem na Ukrajině.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že si Západ zahrává s ohněm, a varoval před třetí světovou válkou.

Stávající ruská jaderná doktrína, kterou v roce 2020 stanovil prezident Vladimir Putin, říká, že Rusko může použít jaderné zbraně v případě jaderného útoku ze strany nepřítele nebo útoku konvenčními zbraněmi, který by ohrozil existenci státu.

Doporučované