Hlavní obsah

Rusko zapálilo berlínskou továrnu v rámci hybridní války, napsal deník

Foto: Profimedia.cz

Rusko prostřednictvím telegramu stále častěji verbuje civilisty, aby prováděli žhářské útoky. Ilustrační snímek.

Německá policie se domnívá, že požár továrny Diehl způsobila technická závada, bezpečnostní představitelé obvinili Rusko.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ruští sabotéři, kteří se snažili narušit dodávky důležitých zbraní a munice na Ukrajinu, zapálili v Berlíně továrnu na kovy patřící společnosti Diehl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ výrobci obranné techniky, napsal americký list Wall Street Journal s odvoláním na západní bezpečnostní představitele.

Západní zpravodajské služby, včetně německých stále častěji varují před hrozbami špionáže a sabotáží ze strany států, jako je Rusko. Údajný žhářský útok ze začátku května v Německu by mohl být posledním z řady takových incidentů, uvedl deník.

„Rusko zkouší limity článku 5, aby vyvolalo nejistotu,“ řekl pro zpravodajský portál Politico.eu Roderich Kiesewetter, politik německých křesťanských demokratů, s odkazem na povinnost každé členské země NATO přijít na obranu v případě napadení. „Už dlouho je jasné, že Rusko vede hybridní válku proti evropským zemím, včetně Německa,“ dodal.

Německá policie uvedla, že vyšetřování stále probíhá a že „v této fázi se předpokládá, že příčinou požáru byla technická závada“. Thomas Hör, generální ředitel společnosti Diehl Metal Applications řekl berlínské televizní stanici RBB, že ke stejnému závěru dospěla i pojišťovna.

Podle listu Wall Street Journal však za požárem stáli zkušení profesionálové. Rusko prostřednictvím telegramu stále častěji verbuje civilisty, převážně kriminálníky, aby takové útoky prováděli, citoval deník bezpečnostního činitele. Tito lidé jsou placeni v kryptoměnách a někteří si možná ani neuvědomují, že pracují pro Rusko, uvedl.

Doporučované