Hlavní obsah

Rusko zakázalo dovoz ovoce z Kazachstánu. Země se odmítla připojit k BRICS

Foto: Shutterstock/dade72

Ilustrační foto.

Rozhodnutí Kazachstánu představuje ránu pro ruského prezidenta Vladimira Putina, který se snaží označit BRICS za alianci „globální většiny“ v rámci snahy Moskvy postavit se dominantnímu Západu.

Článek

Ruský úřad pro bezpečnost zemědělství tento týden dočasně zakázal dovoz ovoce a zeleniny z Kazachstánu, a to včetně rajčat, paprik, čerstvých melounů, pšenice, lněných semínek a čočky.

„Rozhodnutí bylo přijato z důvodu nečinnosti příslušných orgánů v Kazachstánu a za účelem zajištění bezpečnosti na území Ruska,“ uvedl úřad Rosselkhoznadzor na svých internetových stránkách. Informoval o tom web Politico.

Omezující opatření přichází krátce poté, co Kazachstán, největší ekonomika Střední Asie, odmítl vstoupit do BRICS, bloku rozvíjejících se ekonomik, jemuž v současné době předsedá Rusko.

„V současné době a s největší pravděpodobností i v dohledné budoucnosti se Kazachstán zdrží podání přihlášky do BRICS,“ uvedl ve středu v rozhovoru pro místní zpravodajství mluvčí kazašského prezidenta Berik Uali.

Dodal, že prezident Kassym-Jomart Tokajev se opakovaně vyslovil pro OSN jako „univerzální a nenahraditelnou mezinárodní organizaci“ a uvedl, že Rada bezpečnosti OSN by měla být reformována tak, aby zohledňovala zájmy regionálních mocností.

Rozhodnutí Kazachstánu představuje ránu pro ruského prezidenta Vladimira Putina, který se snaží označit BRICS za alianci „globální většiny“ v rámci snahy Moskvy postavit se dominantnímu Západu a zpochybnit sankce související s ruskou válkou na Ukrajině, napsalo Politico.

„Kazachstán je náš přítel, náš strategický partner, náš spojenec. Vážíme si našich vztahů. To je první věc. Proto samozřejmě Kazachstán sám rozhoduje o formátu své účasti v určitých organizacích,“ řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov s tím, že BRICS nenahrazuje OSN, naopak „spíše doplňuje, než aby odporoval její mezinárodní povaze“.

Doporučované