Hlavní obsah

Rusko zahájilo trestní řízení s novinářem CNN za nezákonné překročení hranic

Foto: X.com/@ZelenskyyUa

Novináře vezl ukrajinský vojenský konvoj. Ilustrační fotografie.

Zpravodaj CNN Nicke Paton Walsh natáčel reportáž z Kurské oblasti. Kromě něj čelí stíhání i dva ukrajinští novináři.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ruská bezpečnostní služba (FSB) ve čtvrtek oznámila, že zahájila trestní řízení proti novináři pracujícímu pro CNN. Reportér údajně ilegálně překročil hranice, aby natočil dění v Kurské oblasti, uvádí agentura Reuters.

V trestním řízení je jmenován Nicke Paton Walsh pracující pro CNN jako hlavní zpravodaj pro mezinárodní bezpečnost. FSB zahájila řízení také proti dvěma novinářům z Ukrajiny.

Novináři ze CNN natočili reportáž se Sudži, která je v současnosti pod kontrolou Kyjeva. Do města cestovali společně s ukrajinským vojenským konvojem. Po cestě se jim podařilo natočit další, téměř opuštěné město, ve kterém zůstalo jen několik desítek starších obyvatel.

Moskva podle prohlášení FSB brzy vydá mezinárodní zatykač na všechny tři novináře. Maximální možný trest je v případě viny pět let odnětí svobody.

Rusko si začátkem tohoto týdne předvolalo vysoce postavenou americkou diplomatku a vyjádřilo nesouhlas s činností novinářů, kterou označili za „provokativní akci“. Moskva také tvrdí, že účelem práce novinářů je „propagandistické informování o zločinech Kyjeva“.

Doporučované