Hlavní obsah

Rusko vyhlásilo ve dvou regionech stav nouze kvůli lesním požárům

Foto: yelantsevv, Shutterstock.com

Podle guvernéra Republiky Tuva má být červenec v rámci požární situace nejnáročnějším měsícem. Ilustrační fotografie.

Lesní požáry zasáhly Republiku Tuva na Sibiři a Jakutsko na ruském Dálném východě. Oba regiony vyhlásily stav nouze.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dva ruské regiony v pondělí vyhlásily stav nouze, informuje agentura Reuters. Podle guvernéra odlehlé sibiřské Republiky Tuva úřady vyhlásily stav nouze kvůli lesním požárům, které způsobilo intenzivní horko, silný vítr a suché bouřky.

„V tuto chvíli je na území republiky evidováno 23 lesních požárů. Požár pohltil asi 1700 hektarů. Většina z nich je v nepřístupných horských oblastech,“ napsal na telegramu Vladislav Khovalyg, který stojí v čele oblasti.

Jak dodal, podle předpovědi meteorologů mají vedra v příštích dnech polevit a v některých částech regionu se očekává déšť. „Nemůžeme se však spoléhat na počasí – od července se dá čekat, že bude nejnáročnějším měsícem z hlediska požární situace. Musíme bojovat o každý hektar lesa,“ napsal Khovalyg.

Stav nouze byl na ruském Dálném východě vyhlášen rovněž v Republice Sacha, známé jako Jakutsko. Ruské ministerstvo pro mimořádné situace uvedlo, že na více než 331 000 hektarech bylo registrováno 107 lesních požárů. Úřad na telegramu sdělil, že situaci monitorovaly drony.

Doporučované