Hlavní obsah

Rusko v červenci obnoví přímé vlakové spojení se Severní Koreou

Foto: kremlin.ru

Vrcholní ruští představitelé na návštěvě Pchjongjangu. Vladimir Putin do KLDR zavítal minulý týden po 24 letech. Ilustrační fotografie.

Po čtyřleté pauze byla obnovena osobní železniční doprava mezi Ruskem a Severní Koreou. Spojení mezi Ussurijskem a Rasonem přivede do Ruska turisty i severokorejské pracovníky. Jedná se ale o porušení mezinárodních sankcí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po čtyřleté přestávce začala znovu fungovat osobní železniční doprava mezi Ruskem a Severní Koreou. Podle gubernátora ruského regionu Přímořský kraj, sousedícího se Severní Koreou, Olega Kožemjaka bude trať obnovena mezi Ussurijskem a Rasonem. Vlakové spojení bylo přerušeno kvůli pandemii covidu-19, píše agentura Reuters.

Očekává se, že obnovení provozu přiveze do Ruska krom turistů i velké množství severokorejských pracovníků, uvedl pro Rádio Svobodná Asie Kang Dong Wan, profesor na jihokorejské univerzitě Dong-A v Pusanu.

„Především Rusko v současné době potřebuje velké množství pracovních sil na stavbách a Severní Korea potřebuje posílat do Ruska zaměstnance, aby si vydělala devizové prostředky,“ vysvětlil Kang. „V současné době jsou v provozu pravidelné letecké linky a přidání vlakové trasy do Přímořského kraje znamená, že se budou moci pracovníci a zdroje ve velkém měřítku přesouvat tam a zpět.“

Pokud by Severní Korea pracovníky do Ruska vyslala, jednalo by se o další porušení mezinárodních sankcí, podle nichž se všichni severokorejští pracovníci v zahraničí měli do konce roku 2019 vrátit domů a neměla by být vydávána žádná nová pracovní víza.

Pchjongjang si však drží pracovní síly v Číně a Rusku a je známo, že sankce obchází tím, že vysílá nové pracovníky na odborná nebo vzdělávací víza.

Jak moc může Severní Korea pomoct Rusku?

Rusko-severokorejská spolupráce byla hlavním tématem rozhovoru Seznam Zpráv s analytikem Josephem Bermudezem z think-tanku Centrum pro strategická a mezinárodní studia (CSIS), který mimo jiné monitoruje dodávky severokorejských zbraní do Ruska ze satelitních snímků.

Poté, co Rusko v roce 2022 zahájilo rozsáhlou invazi na Ukrajinu, se Moskva přiklonila k Asii a Africe, kde nyní usiluje o navázání hlubších ekonomických, bezpečnostních a diplomatických vztahů.

Prezident Vladimir Putin minulý týden poprvé od roku 2000 navštívil Severní Koreu, prohloubil vazby Moskvy s Pchjongjangem a podepsal dvoustrannou dohodu, která zahrnovala závazek vzájemné obrany.

Doporučované