Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Rusko předalo Ukrajině devět dětí. Návrat zprostředkoval Katar

Foto: Kremlin.ru, Seznam Zprávy

O předání informovala Marija Lvovová-Bělovová. Od loňska je na ni vydán mezinárodní zatykač kvůli protiprávním deportacím ukrajinských dětí.

Kyjev dlouhodobě obviňuje Moskvu, že po začátku plnohodnotné invaze protiprávně odvlekla z obsazených míst přes 19 tisíc dětí na ruské území. Osm chlapců a jedna dívka se teď na Ukrajinu vrátili.

Článek

Ruské úřady předaly Ukrajině devět dětí a mladistvých, informovala dnes zmocněnkyně Kremlu pro práva dětí Marija Lvovová-Bělovová. Návrat dětí pomohl zprostředkovat Katar, uvádí server The Moscow Times.

„Jde o o osm chlapců ve věku od 12 do 17 let a jednu 17letou dívku,“ uvedla Lvovová-Bělovová.

Většina z nich podle ní žila v Rusku s příbuznými, zejména prarodiči. Tak to bylo i v případě 17leté dívky, která žila s babičkou na Krymu, ale přála si, aby mohla být sloučena se svou matkou v Kyjevě. Rusko Krym anektovalo v roce 2014.

Zástupci Kataru se účastní jednání s ukrajinskou stranou, doprovázejí děti a jejich příbuzné a hradí dopravu a další náklady.

Lvovová-Bělovová uvedla, že její úřad pomohl k tomu, aby se na Ukrajinu vrátilo 80 dětí z 62 různých rodin. Ukrajina podle ní poslala do Ruska 13 dětí, které v této zemi mají příbuzné. Ve středu Ukrajina za prostřednictví Kataru předala v Minsku ruským úřadům čtyři děti ve věku mezi třemi a 14 lety.

Kyjev obviňuje Moskvu, že po začátku plnohodnotné invaze protiprávně odvlekla z obsazených míst přes 19 tisíc dětí na ruské území. Moskva tato obvinění popírá. Loni v březnu Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal na Lvovovou-Bělovovou a na ruského prezidenta Vladimira Putina mezinárodní zatykač za podíl, který mají na protiprávních deportacích ukrajinských dětí.

Doporučované