Hlavní obsah

Rusko popírá zastavení rozhovorů s Ukrajinou, žádné prý neprobíhaly

Foto: Dmitriy Kandinskiy, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Podle amerického listu The Washington Post jednala Ukrajina s Ruskem o přerušení útoků na energetickou infrastrukturu. Ukrajinská a ruská delegace se údajně setkaly během srpna v Kataru.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rusko v neděli popřelo zprávu o tom, že by ukrajinský útok na Kurskou oblast přerušil nepřímá jednání s Kyjevem o zastavení úderů na energetickou infrastrukturu. K žádným podobným rozhovorům podle země nikdy nedošlo, píše agentura Reuters.

O přerušení rozhovorů informoval v sobotu americký list The Washington Post. Ve zprávě napsal, že Rusko a Ukrajina během srpna údajně vyslaly své delegace do Kataru a zde jednaly o zastavení útoků na energetiku obou válčících států. Rozhovory však podle listu zastavil ukrajinský útok na Kurskou oblast.

„Nikdo nic nepřerušil, protože nebylo co přerušit,“ vyjádřila se k informaci mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová, „mezi Ruskem a kyjevským režimem neproběhla žádná přímá ani nepřímá jednání o bezpečnosti zařízení civilní kritické infrastruktury.“

Podle Zacharovové se k údajným rozhovorům již 12. srpna vyjadřoval ruský prezident Vladimir Putin. Ten zpochybnil, že by jakékoliv rozhovory mohly proběhnout po ukrajinských pozemních útocích na Rusko, které podle Putina cílily na civilní infrastrukturu.

Ukrajinská vláda se ke zprávě listu The Washington Post nevyjádřila, neodpověděla ani na žádost agentury Reuters o komentář k situaci.

Doporučované