Hlavní obsah

Rusko plánovalo zabít šéfa německé zbrojovky, která podporuje Ukrajinu

Foto: Michael Bröcker, SZ

Rusko má sérii plánů vražd vedoucích pracovníků obranného průmyslu v Evropě.

USA a Německo zmařily ruský plán na vraždu generálního ředitele německého zbrojního koncernu Rheinmetall, který dodává zbraně Ukrajině, píše web CNN.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americké zpravodajské služby začátkem tohoto roku zjistily, že ruská vláda plánovala zavraždit šéfa mocného německého výrobce zbraní Armina Pappergera, který pro Ukrajinu vyrábí dělostřelecké granáty a vojenská vozidla, informuje americká CNN.

Podle pěti amerických a západních činitelů se jednalo o jeden z celé série ruských plánů na likvidaci šéfů obranného průmyslu v Evropě podporujících ukrajinské válečné akce.

Američané se o plánu dozvěděli a informovali Německo, které následně dokázalo Pappergera ochránit a spiknutí zmařit. Vysoce postavený německý vládní úředník potvrdil, že USA Berlín před spiknutím varovaly.

Rusko již více než půl roku provádí v Evropě sabotážní kampaň pomocí najatých lokálních spolupracovníků, kteří se podílejí na různých akcích od žhářských útoků na sklady zbraní pro Ukrajinu až po drobné vandalské činy. Cílem akcí je zastavit přísun zbraní ze Západu na Ukrajinu a oslabit veřejnou podporu Kyjevu.

Doporučované