Hlavní obsah

Rusko od Íránu obdrželo balistické rakety, řekl Blinken

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Šéf americké diplomacie Antony Blinken na návštěvě u Petra Pavla. Ilustrační fotografie.

Rusko se dodané rakety chystá použít už v následujících týdnech, prohlásil šéf americké diplomacie Blinken na návštěvě Londýna.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rusko od Íránu obdrželo balistické rakety a v následujících týdnech je použije proti Ukrajině. Podle agentury Reuters to v úterý prohlásil šéf americké diplomacie Antony Blinken, který na návštěvě Londýna jednal se svým britským protějškem Davidem Lammym o situaci na Ukrajině. Ministři oznámili, že tento týden společně navštíví Kyjev, aby tak společně potvrdili svůj závazek vůči válkou zasažené zemi.

Americký list The Wall Street Journal (WSJ) minulý týden napsal, že Spojené státy informovaly spojence o íránských dodávkách raket krátkého doletu Rusku. Írán v reakci popřel, že by Rusku dodával balistické rakety k nasazení proti Ukrajině. Moskva přímo nepopřela, že od Íránu balistické střely získala.

Spojené státy v reakci na dodávku zbraní uvalí nové sankce na Írán, oznámil Blinken. Rusko podle něj rakety v příštích týdnech použije ve válce na Ukrajině. Dodal, že Moskva s Íránem rovněž sdílí technologie, mimo jiné v jaderné oblasti.

Blinken i Lammy se chystají Ukrajině vyjádřit podporu společnou cestou. „Mohu potvrdit, že s Tonym tento týden pojedeme do Kyjeva, což bude první společná návštěva tohoto druhu za posledních více než deset let,“ řekl Lammy. „Jsme si nejbližšími spojenci, a proto mě těší, že pojedeme společně a že tak prokážeme náš závazek vůči Ukrajině,“ dodal.

Doporučované