Hlavní obsah

Rusko obvinilo Ukrajinu z dronového útoku na Kurskou jadernou elektrárnu

Foto: Vladimir Mulder, Shutterstock.com

Kurská jaderná elektrárna.

Rusko podle agentury TASS obvinilo Ukrajinu z dronového útoku na Kurskou jadernou elektrárnu. Tvrzení nelze ověřit, Kyjev se nevyjádřil.

Článek

Rusko obvinilo Ukrajinu z pokusu o dronový útok na Kurskou jadernou elektrárnu. O údajném úderu píše dnes ruská agentura TASS s odvoláním na zdroj v ruských bezpečnostních složkách, podle kterého Rusové zneškodnili bezpilotní letoun v blízkosti elektrárny. Kyjev se k obvinění nevyjádřil a podobná tvrzení stran konfliktu, který rozpoutalo Rusko v roce 2022, přičemž se za dramatických okolností zmocnilo i ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny, nelze ihned nezávisle ověřit.

„V noci 22. srpna 2024 se kyjevský režim pokusil spáchat akt jaderného terorismu pomocí dronu kamikadze na atomovou elektrárnu nacházející se v Kurčatově v Kurské oblasti. Ukrajinský bezpilotní letoun byl sestřelen v bezprostřední blízkosti jaderné elektrárny ruskými prostředky elektronického boje,“ cituje TASS nejmenovaný zdroj z ruských bezpečnostních složek. Agentura také píše, že vrak dronu byl nalezen nedaleko skladu vyhořelého jaderného paliva.

Z pokusu o útok na Kurskou jadernou elektrárnu obvinil Ukrajinu už o den dříve ruský prezident Vladimir Putin, na jehož rozkaz ruská invazní vojska v únoru 2022 zahájila rozsáhlou invazi do sousední země. Šéf Kremlu neuvedl podrobnosti ani nepředložil důkazy na podporu svého tvrzení, podotkla agentura Reuters. Gubernátor Kurské oblasti Alexej Smirnov Putinovi na zasedání ruských činitelů řekl, že situace v elektrárně je stabilní. Ruské ministerstvo obrany už minulý týden vinilo Ukrajinu, že plánuje útok na tuto elektrárnu, což Kyjev popřel.

Putin ve čtvrtek dále uvedl, že Rusko o věci informovalo Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), která slíbila na místo poslat své zástupce, aby situaci vyhodnotili. MAAE téhož dne potvrdila, že atomové zařízení příští týden navštíví její šéf Rafael Grossi, a také přijetí informací od Ruska o nálezu zbytků dronu v areálu atomového zařízení. „Vojenské aktivity v blízkosti jaderné elektrárny představují vážné riziko pro jadernou bezpečnost a zabezpečení,“ uvedl Grossi.

Obavy ohledně bezpečnosti elektrárny vzrostly poté, co ukrajinská armáda 6. srpna pronikla do Kurské oblasti. Tamní jaderná elektrárna leží v Kurčatově několik desítek kilometrů od rusko-ukrajinských hranic. V provozu jsou v ní dva bloky, dva jsou ve výstavbě, aby nahradily ty nejstarší, už dříve odstavené.

Ruská armáda se v prvních dnech své invaze na Ukrajinu zmocnila ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny, která je považována za největší v Evropě. Ukrajinští činitelé tehdy upozorňovali, že Rusko atomovou elektrárnu ostřelovalo a vypukl v ní požár. Moskvou vyslaná vojska ji ovládla a obě strany se od té doby navzájem obviňují z jejího ostřelování. MAAE kvůli tomu opakovaně varovala před hrozbou jaderné havárie.

Doporučované