Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Rusko poslalo specializované námořníky na frontu jako pěšáky

Foto: Alan Kean, Shutterstock.com

Posádka ruské letadlové lodi Admirál Kuzněcov (na snímku) dnes bojuje na frontě.

Admirál Kuzněcov je jedinou zbývající ruskou letadlovou lodí. Plavidlo je od roku 2017 mimo provoz. Jeho posádka byla přeškolena a nasazena coby pěchota. Podle deníku The Kyiv Post to ukazuje na nedostatek lidských zdrojů Ruska.

Článek

Rusko zformovalo mechanizovanou útočnou skupinu – vojenskou jednotku 78987 s krycím názvem „Fregat“. Skupina o velikosti praporu je z velké části tvořena posádkou letadlové lodi Admirál Kuzněcov. Informuje o tom ukrajinský deník The Kyiv Post s odkazem na příspěvky rodinných příslušníků vojáků na sociálních sítích.

Podle listu skutečnost poukazuje na rostoucí nedostatek lidských zdrojů na frontové linii války s Ukrajinou. Poté, co byla jednotka původně nasazena v Charkovské oblasti, byla údajně přemístěna do Doněcké oblasti a podílí se na útoku na ukrajinskou obranu v okolí Pokrovsku, což je v současné době jedna z nejdůležitějších součástí bojiště.

Kromě údajného přesunu námořníků jako pěšáků existují rozsáhlé zprávy o tom, že přeškolen a nasazen coby pěchota byl i personál ruských vzdušných a kosmických sil. Podle ruského zpravodajského webu Astra byla řada těchto nově vzniklých jednotek nasazena do bojových operací v ruské Kurské oblasti.

O přeložení mužů z letadlové lodi se spekuluje již od začátku srpna, kdy se na sociálních sítích začaly objevovat příspěvky, které apelovaly na čtenáře, aby poskytli jakékoli zprávy o tom, kde se nachází jeden z členů posádky Oleg Sosedov.

Neúplné a nepotvrzené informace mluvily o tom, že Sosedov byl naposledy slyšen, jak se připravuje na účast v útoku na pohraniční vesnici v Charkovské oblasti. Pátrání se však ukázalo jako bezvýsledné, Sosedov nebyl nikdy nalezen.

Na počáteční pátrání navázal výzkumník, který se zabývá analýzou volně dostupných zdrojů (OSINT) „Moklasen“ a který na ruské sociální síti VKontakte našel několik dalších žádostí o pomoc při hledání příslušníků vojenské jednotky 78987.

Admirál Kuzněcov je jedinou zbývající tradiční ruskou letadlovou lodí. Plavidlo je od roku 2017 mimo provoz, protože prochází rozsáhlými opravami po poškození, které utrpělo během operací u pobřeží Sýrie, tedy při svém vůbec prvním nasazení. Od té doby prošlo třeba také požárem.

Původně plánovaný návrat do služby měl přijít v roce 2024, ale v současné době není známo, zda a kdy budou opravy lodi dokončeny.

Doporučované