Hlavní obsah

Rusko manipuluje mladé Afričanky a nasazuje je ve vojenských továrnách

Foto: Anelo, Shutterstock.com

Drony íránského původu Šahíd, na jejichž výrobě se ženy v ruské továrně mimo jiné podílí.

Mladé ženy, které do Ruska přilákaly sliby letenek, vzdělání nebo vyšších platů, místo toho skončily v továrně na drony v zóně Alabuga v ruské republice Tatarstán.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nové vyšetřování agentury Associated Press (AP) podrobně popisuje, jak Rusko zlákalo k výrobě bezpilotních letounů pro invazi na Ukrajinu desítky mladých afrických žen.

Rusko se kvůli válečným ztrátám a masové emigraci potýká s nedostatkem pracovních sil. Moskva i proto usiluje o to, aby mezery zaplnila. Podle agentury vyhledává ženy ve věku 18-22 let zejména z afrických zemí, jako je Uganda, Rwanda, Keňa, Jižní Súdán, Sierra Leone a Nigérie. Větší počet pracovnic ale přichází také z míst, jako je Srí Lanka a státy Latinské Ameriky.

Náborový program s názvem „Alabuga Start“ doprovází dynamická a moderní kampaň na sociálních sítích. Videa ukazují africké ženy, jak řídí jeřáby, nosí tvrdé čepice, nanáší barvy nebo chemikálie v ochranných pomůckách, prohlížejí si památky v Tatarstánu a sportují.

Reklamy slibovaly bezplatnou letenku do „Evropy“ výměnou za vyplnění počítačové hry a testu se stovkou slov z ruského slovníku. V první polovině letošního roku bylo podle facebookové stránky propagující program naverbováno 182 žen.

Mnoho z žen se dozví, jaká bude jejich skutečná práce, až po příjezdu do Ruska. Jedna z nich pro agenturu uvedla, že si brzy po příjezdu uvědomila, že se jedná o „past“. „Lituji a proklínám den, kdy jsem začala dělat všechny ty věci,“ dodala.

Kde leží zóna Alabuga?

Pracovnice cestují mezi továrnou a bydlištěm autobusem a procházejí několika bezpečnostními kontrolami. Sdílejí ubytovny, které jsou „nepřetržitě hlídané“ a neustále sledované. Domácí zvířata, alkohol a drogy jsou přísně zakázány. I když mají k dispozici místní SIM karty, nesmějí si do továrny, která je „citlivým vojenským místem“, telefony brát.

V továrně musí mnoho žen pracovat se žíravými chemikáliemi bez ochranných pomůcek. Většina žen, se kterými agentura AP hovořila, uvedla, že tamní život nesplňuje jejich očekávání.

Čtyři z dotázaných žen uvedly, že musely pracovat na směny trvající až 12 hodin a že dny volna měly „nestálé“. Jedna z nich uvedla, že náklady na ubytování, letenky, lékařskou péči a kurzy ruštiny jim byly strhávány z platu, takže jim zbývalo málo peněz. Řekla, že s africkými ženami se tam „zachází jako s osly, jsou zotročené“.

„Jednání Ruska by potenciálně mohlo naplnit znaky obchodování s lidmi, pokud je nábor podvodný a jeho cílem je vykořisťování,“ uvedl pro agenturu AP Úřad Vysokého komisaře OSN pro lidská práva.

Doporučované