Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Rusko je potřeba donutit k míru, řekl Zelenskyj Radě bezpečnosti OSN

Foto: Úřad ukrajinského prezidenta

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystoupil na jednání Rady bezpečnosti OSN. Ve středu zamíří do Washingtonu, kde bude usilovat o souhlas americké vlády s používáním západních zbraní na útoky hluboko na ruském území.

Článek

Rusko je potřeba donutit k míru, válku proti Ukrajině nelze urovnat jen rozhovory, řekl dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, když vystoupil na jednání Rady bezpečnosti OSN. Informovala o tom agentura Reuters. Čínský představitel se na jednání ohradil proti obvinění spojenců Kyjeva, že Peking podporuje ruské tažení.

„(Ruský prezident Vladimir) Putin porušil tolik mezinárodních norem a pravidel, že se sám nezastaví. Rusko může být k míru jedině donuceno a to je přesně to, co je potřeba, donutit Rusko k míru,“ řekl Zelenskyj. Zasedání RB OSN konané současně s rozpravou světových lídrů na Valném shromáždění OSN bylo podle listu The New York Times svolané na poslední chvíli poté, co si Ukrajina stěžovala, že ruskou agresi zastiňuje vývoj na Blízkém východě.

Zelenskyj po středečním vystoupení v rozpravě zamíří do Washingtonu, kde bude usilovat o souhlas americké vlády s používáním západních zbraní na útoky hluboko na ruském území. Také se zde chystá prezentovat svůj „plán vítězství“, který ale podle dnešní zprávy agentury Bloomberg nevytváří mezi západními činiteli očekávání jakéhokoli průlomu.

Na jednání Rady bezpečnosti dnes Zelenskyj hovořil také o vojenské podpoře, kterou podle Ukrajiny a jejích spojenců dostává Moskva od Íránu a Severní Koreje. Tento bod zmínil také americký ministr zahraničí Antony Blinken, podle kterého by mezinárodní společenství mělo tento postup odsoudit, napsala agentura AFP.

USA a další spojenci Kyjeva obviňují z podpory ruské armády také Čínu, která tato tvrzení odmítá. „Čína nebyla u počátku ukrajinské krize a ani se jí neúčastní. Čína se vždy držela na straně míru,“ řekl dnes čínský ministr zahraničí Wang I. Peking odmítl kritizovat ruskou invazi na Ukrajinu, která vypukla v únoru 2022 a stal se klíčovým ekonomickým partnerem Moskvy jakožto hlavní odběratel ruské ropy a plynu nebo dodavatel elektroniky a dalšího zboží.

Doporučované