Hlavní obsah

Rusko a Írán mohou podnítit násilné protesty v USA, varují zpravodajci

Foto: Shutterstock.com

Kandidáti na prezidenta Spojených států Kamala Harrisová a Donald Trump.

Riziko, že by Rusko nebo Írán po prezidentských volbách v USA mohly podněcovat násilné protesty, je podle zpravodajských služeb letos větší. Obě země totiž znají americký volební systém opět o něco lépe.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rusko a Írán by se mohly pokusit podpořit násilné protesty po prezidentských volbách ve Spojených státech. Ty se uskuteční v listopadu. Před možnou situací v úterý varovali vysocí představitelé zpravodajských služeb, píše agentura AP.

Ve zprávě, kterou v úterý zveřejnil Úřad ředitele národních zpravodajských služeb, se uvádí, že obě země by mohly podporovat násilné protesty buď tím, že by je samy organizovaly, nebo podpořily účast na protestech plánovaných Američany. Cílem Ruska i Íránu je podle zprávy zvýšení rozkolu, zpochybnění výsledků voleb nebo zkomplikování předání prezidentské moci, píše AP.

Podle zprávy se ruská vojenská rozvědka pokusila k protestům podnítit minimálně jednoho Američana již v lednu. Ten pravděpodobně vůbec netušil, že je v kontaktu s ruskými agenty, zmiňují tajné služby.

Ani situaci s Íránem nezažily Spojené státy poprvé. Tamní vládu obvinily z tajné podpory protestů proti americké podpoře Izraele během války v Gaze. Osoby napojené na Írán nabízely úhradu nákladů na cestu na letošní protesty ve Washingtonu, uvádí zpravodajci.

Riziko, že by jeden ze dvou zmíněných států mohl po volbách podporovat politické násilí, je podle úředníků letos větší. Rusko i Írán už totiž americký volební proces lépe znají.

Zvláštní riziko představuje období mezi dnem voleb a inaugurací nového prezidenta. Zahraniční protivníci a domácí extremisté by se podle AP mohli snažit narušit certifikaci voleb.

Kromě naděje, že ovlivní výsledek voleb, chtějí podle zpravodajců Rusko a Írán, stejně jako Čína, podkopat americkou jednotu šířením dezinformací v oblastech imigrace, ekonomiky nebo nedávných hurikánů.

Rusko, které usiluje o oslabení americké podpory Ukrajiny, se snaží zvýšit šance bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Írán se jeho kampaň naopak snažil poškodit dezinformacemi a nabouráním se do jeho volebních e-mailů.

Protesty se bude Rusko pravděpodobně snažit rozpoutat bez ohledu na to, kdo se stane příští hlavou Spojených států, tvrdí představitel Úřadu ředitele národních zpravodajských služeb, který o situaci v úterý informoval novináře pod podmínkou zachování anonymity. Reakce Ruska bude ovšem agresivnější, pokud Harrisová Trumpa porazí.

Skupiny, které se chtějí do voleb vměšovat, by také mohly využít hrozbu násilí ve volebních místnostech, aby zabránily určitým skupinám voličů odevzdat hlas, varoval úřad.

Obavy o bezpečnost mimo jiné přiměly volební pracovníky v některých státech, aby kvůli riziku incidentů souvisejících s volbami nainstalovali neprůstřelná skla a paniková tlačítka.

Rusko, Čína a Írán tvrzení, že se do amerických voleb snaží vměšovat, odmítly.

Doporučované