Hlavní obsah

Rus uvězněný kvůli protiválečné kresbě své dcery byl propuštěn

Foto: OVD-Info

Aleksej Moskaljov byl odsouzený ke dvěma letům vězení kvůli obrázku, který namalovala jeho dcera.

Moskaljov po propuštění z vězení popsal mimo jiné dva měsíce, které strávil na samotce. Přirovnal ji k mučírně.

Článek

Z trestanecké kolonie v Tulské oblasti na západě Ruska byl v úterý propuštěn Alexej Moskaljov, který se předmětem zájmu vyšetřovatelů stal kvůli protiválečné kresbě své dcery Maši. Odpykával si trest za „diskreditaci ruské armády“. O Moskaljovově propuštění informují ruskojazyčná média.

Před vraty trestanecké kolonie Novomoskovske čekali kromě jeho dcery lidskoprávní aktivisté, jeho advokát a novináři. Muž z nápravného zařízení vyšel ve vězeňském oděvu, modrých plátěných kalhotách a bundě, na hlavě měl kšiltovku stejné barvy. Nejdříve se dlouze objímal s Mašou, která se rozplakala.

Moskaljov mluvil o tom, že celkem dva měsíce strávil na samotce, kterou přirovnal k mučírně. Popsal, že s jedním dalším mužem byl zavřený v cele o rozměru dva metry na jeden metr, ve které byla shnilá podlaha. Z kanalizace vylézaly obrovské krysy. Zažíval zimu, kterou „nelze popsat slovy“.

O případu Alexeje Moskaljova:

On a další vězni byli na nohou 16 hodin denně, protože v posteli přes den být nesměli a kovová lavička byla tak studená, že se na ní nedalo sedět.

Ruské justiční orgány se o tohoto otce samoživitele začaly zajímat poté, co Maša krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu ve škole nakreslila protiválečný obrázek. Odsouzen byl pak loni koncem března ke dvěma letům v trestanecké kolonii za komentáře na sociální síti Odnoklassniki. Týkaly se zabíjení civilistů ruskými vojáky v Buče na předměstí Kyjeva.

V den oznámení rozsudku Moskaljov, který byl v domácím vězení, utekl. Zadržen byl v Minsku a běloruské úřady ho vydaly do Ruska. Loni koncem prosince se soud Moskaljovovým případem začal zabývat znovu a trest odnětí svobody mu snížil na jeden rok a deset měsíců.

Maša původně skončila v dětském domově a komise pro záležitosti nezletilých chtěla, aby soud jejího otce zbavil rodičovských práv. Nakonec úřady dívku předaly její matce, s níž se neviděla přes deset let.

Související témata:
Alexej Moskaljov

Doporučované