Hlavní obsah

Rus, který dvakrát vraždil, byl podruhé propuštěn. Znovu míří na frontu

Foto: Shutterstock.com

Je to již podruhé, co byl odsouzený vrah propuštěn z vězení, aby mohl bojovat na Ukrajině. Ilustrační fotografie.

Muž si odpykával čtrnáctiletý trest za vraždu. V roce 2022 byl ale propuštěn, aby se zapojil do bojů na Ukrajině. Po návratu z fronty napadl a zabil pětaosmdesátiletou ženu. V dubnu byl odsouzen, nyní je opět na svobodě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dvojnásobný vrah Ivan Rossomachin byl z vězení propuštěn poprvé v roce 2022, aby se připojil k žoldnéřské skupině Vagner. Později se mohl vrátit domů do ruské Vjastské Poljany, kde napadl a zabil pětaosmdesátiletou Julii Byuskichovou. Za vraždu byl odsouzen k 23 letům vězení. Podle příbuzných zavražděné je ale opět na svobodě a míří na frontu. Informaci přinesla společnost BBC.

„Babiččin vrah unikl trestu za svůj zločin –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ znovu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a odešel bojovat do války,“ řekla BBC Anna Pekarevová, vnučka zavražděné Julie. Vražda pětaosmdesátileté ženy byla jednou z několika vražd spáchaných zločinci, kteří byli propuštěni z věznic po celém Rusku, aby se připojili k vagnerovcům.

V dubnu letošního roku byl devětadvacetiletý Rossomachin shledán vinným ze znásilnění a vraždy Julie a odsouzen k 22 letům vězení se zvýšenou ostrahou. Trest byl později zvýšen na 23 let. Podle soudu zahrnovala vražda „mimořádnou brutalitu“. Šlo o druhou vraždu, které se Rossomachin za svůj život dopustil.

Podle vnučky zavražděné nyní ředitel věznice rodině oznámil, že byl Rossomachin 19. srpna, tedy pouhý týden po nástupu na vykonávání trestu, propuštěn. „Mou první reakcí bylo zděšení. Četla jsem soudní zprávy a vím, co ten člověk mé babičce udělal. Je zrůdné, že byl opět propuštěn,“ řekla vnučka Anna a dodala, že pro fakt, že se daná situace stala ve 21. století „neexistují slova“.

V oficiálním dokumentu, který viděla BBC, se uvádí, že byl vězeň propuštěn v souvislosti se zvláštním ruským zákonem, který umožňuje armádě verbovat odsouzené, aby je posílala na frontu. Odsouzené nejprve verbovali Vagnerovci, po loňské neúspěšné vzpouře jejich velitele Prigožina, kdy skupina pochodovala na Moskvu, převzala verbování vězňů ruská armáda. Tato praxe byla letos v březnu formalizována v oficiálním federálním zákoně.

Podle zákona je odsouzeným zločincům, kteří se přihlásí do boje, po dobu vojenské služby přerušen zbytek trestu. Někteří z nich mohou dokonce získat oficiální milost, pokud získají ocenění, například za „statečnost na bojišti“.

Některé vězně propustila za účelem boje na frontě i Ukrajina, lidé odsouzení za vraždu nebo sexuální trestné činy na propuštění ale nemají nárok. Náměstkyně ukrajinského ministra spravedlnosti Olena Vysocká na začátku tohoto roku pro agenturu AP uvedla, že do armády nastoupilo až 3000 vězňů.

Ochota Kremlu propustit vysoce nebezpečné zločince, jako je Rossomachin, a poslat je do války naznačuje, že ruská armáda zoufale potřebuje další rekruty. Podle vnučky zavražděné Rossomachinovo propuštění znamená, že její rodina je nyní v extrémním nebezpečí. „Pokud se vrátí, pokusí se nám za naši snahu zajistit, aby dostal doživotí, pomstít,“ řekla Anna. Sama má v plánu zemi opustit, ostatní členové rodiny se budou skrývat.

Doporučované