Hlavní obsah

Rozsáhlý požár na Madeiře je podle úřadů pod kontrolou a téměř uhašený

Foto: Ververidis Vasilis, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Situaci nicméně hasiči dál kontrolují kvůli nebezpečí, že by se mohla objevit nová ohniska, píše agentura EFE.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rozsáhlý požár na portugalském ostrově Madeira je pod kontrolou a prakticky uhašený. V sobotu to na tiskové konferenci řekl šéf regionální vlády Pedro Albuquerque. Hořet začalo před 11 dny a oheň zničil zhruba sedm procent území ostrova.

Podle šéfa regionální vlády pouze v některých oblastech stále hrozí, že vzniknou nová menší ohniska. Situace se výrazně zlepšila poté, co Španělsko vyslalo do oblasti dvě požární letadla Canadair. I v sobotu na Madeiře zasahuje na 150 hasičů a dalších pracovníků.

Požár vypukl 14. srpna u města Ponta do Sol a Ribeira Brava a rychle se rozšířil. Podle unijního systému EFFIS zničil zhruba 5700 hektarů. V nejkritičtějších dnech muselo letiště na Madeiře zrušit desítky letů a úřady nechaly evakuovat stovky obyvatel.

Albuquerque odmítl kritiku a uvedl, že postup úřadů byl správný. „Po jedenácti dnech tu není žádná oběť,“ zdůraznil. Podle tisku se lehce zranilo několik hasičů. Šéf regionální vlády také řekl, že požár poškodil jen ve velmi omezené míře známý vavřínový les, který je na seznamu dědictví UNESCO.

Související témata:

Doporučované