Hlavní obsah

Rozsáhlý kybernetický útok o víkendu zasáhl francouzská muzea

Foto: Paris 2024

Na zámku ve Versailles se v rámci olympijských her konají soutěže v jezdectví. Ilustrační fotografie.

Pařížská prokuratura v úterý oznámila, že cílem víkendového útoku ransomwaru byly centrální datové systémy pařížského Grand Palais a dalších muzeí v síti Réunion des Musées Nationaux.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rozsáhlý kybernetický útok zasáhl datové systémy, které využívají desítky muzeí po celé Francii. Podle deníku Le Parisien, který v pondělí citoval policejní zdroje, se o víkendu nepřímou obětí útoku ransomwaru stalo muzeum Grand Palais, které v Paříži hostí některé soutěže olympijských her, a přibližně dalších čtyřicet muzeí ve Francii.

V noci ze soboty 3. srpna na neděli 4. srpna se kyberzločinci zaměřili na systém používaný k „centralizaci finančních údajů“ z obchodů v těchto muzeích a požadovali výkupné. Pokud by nebylo zaplaceno, zločinci hrozili, že data zveřejní - šlo o takzvaný ransomware, informuje deník Le Monde. Ransomware zašifruje soubory nebo znemožní používání počítače, dokud nedojde k předání výkupného.

Grand Palais deníku Le Monde potvrdil, že se stal terčem kybernetického útoku, ale odmítl uvést jakékoli podrobnosti. Louvre, u kterého se předpokládalo, že bude jedním z cílů, jakýkoliv útok popřel.

Francouzská agentura pro bezpečnost informačních technologií (ANSSI) Le Monde potvrdila, že byla o incidentu informována. Podle jejího vyjádření se „netýká informačních systémů zapojených do chodu olympijských a paralympijských her“. Vyšetřování dostalo na starost oddělení kyberkriminality (BL2C) pařížské soudní policie.

Na obnově postižených systémů se stále pracuje. Dle zpravodajské agentury AP nedošlo k žádnému narušení olympijských akcí. V Grand Palais se konají soutěže v šermu a taekwondu, zatímco na zámku Versailles, který je rovněž součástí sítě, na niž ransomware zaútočil, se konají soutěže v jezdectví a moderním pětiboji.

Doporučované