Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Rodí se epicentrum příštích válek. Húthíové nemají žádné zábrany, říká expertka

Foto: Profimedia.cz

Děti v Saná'a na pochodu k ukončení intenzivní islámské výuky. Jen během letních prázdnin se více než 1,5 milionu jemenských dětí zúčastnilo intenzivních islámských vzdělávacích a školicích kurzů v přibližně 9000 mešitách a školách v Jemenu kontrolovaných Húthíi.

Hrozba Húthíů neplyne z raket, ale z jejich extrémně efektivní militarizace jemenského obyvatelstva a z indoktrinace dětí protizápadní rétorikou a násilným džihádismem, říká pro Seznam Zprávy expertka Nadwa Al-Dawsariová.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jen o minulém víkendu zasáhly rakety jemenských Húthíů v Adenském zálivu hned tři lodě, v týdnu pak jejich útok v Rudém moři vážně poškodil řeckou obchodní loď. Celkově se už počet poškozených plavidel vyšplhal za posledních sedm měsíců na stovku. Televize CNN pak tento týden informovala o jednáních mezi Húthíi a somálskou teroristickou organizací Šabáb, které by jemenští povstalci mohli dodat zbraně. Takový scénář Západ pochopitelně znepokojuje.

Specialistka na Jemen Nadwa Al-Dawsariová, která na pozvání think tanku Cevro navštívila Prahu, v rozhovoru pro Seznam Zprávy rozebírá ideologii Húthíů. A také nebezpečí, které představují pro celý západní svět. „Jejich prioritou je vytlačit z regionu Spojené státy, zničit režim Saúdské Arábie, zničit Izrael a získat kontrolu nad Jeruzalémem,“ popisuje.

Pro Izrael, kvůli němuž Húthíové rozpoutali útoky na lodě v Rudém moři, podle expertky zatím bezprostřední hrozbu nepředstavují. „Zatím jsou hrozbou pro Jemen, další na řadě je Saúdská Arábie. V eskalaci a násilí jsou velmi dobří, region je velice křehký a Húthíové mají na eskalaci velkou chuť. Nemyslím, že by existoval nějaký limit toho, co by mohli v budoucnu udělat,“ varuje.

Minulý týden média informovala o srážkách mezi Húthíi a jemenskou armádou, jejichž výsledkem bylo 18 mrtvých. Znamená to konec příměří a návrat k občanské válce?

Takovéto srážky se stávaly i dříve, i po začátku příměří v dubnu 2022. Srážky pokračují, protože Húthíové se tlačí do vládou kontrolovaných oblastí. A myslím, že občanská válka začne znovu, protože Húthíové chtějí ovládnout zemi. Jsou odhodlaní dobýt celý Jemen.

Kdo je Nadwa Al-Dawsariová

  • Výzkumnice, analytička a politická poradkyně s dvacetiletou zkušeností z Jemenu a širšího Blízkého východu.
  • Působí jako nerezidentní vědecká pracovnice v Middle East Institute (MEI) a je členkou Centra pro ozbrojené skupiny.
  • Radila politikům, americkým a evropským dárcům, agenturám OSN a humanitárním organizacím. Pravidelně vystupuje jako řečník na panelových diskusích o Jemenu a širším Blízkém východě .
  • Pracovala jako hlavní poradce pro konflikty ve Světovém potravinovém programu (WFP)
  • Její výzkum se zaměřuje na konflikt v Jemenu a navozuje souvislosti s širší geopolitickou dynamikou na Blízkém východě. Zkoumá dopad americké zahraniční politiky, mezinárodně vedené mírové úsilí, boj proti terorismu a  vzestup nestátních ozbrojených aktérů v regionu.
Foto: Archiv SZ

Nadwa Al-Dawsariová, expertka na Jemen.

Húthíové také oznámili další útoky na lodě v Rudém moři. Očekáváte další eskalaci i v této oblasti?

Ano, očekávám. Pro Húthíe nejsou útoky v Rudém moři jen o válce v Gaze, i když o ní mluví. Ve skutečnosti ji berou jako příležitost, aby útočili na lodě v Rudém moři a prezentovali se jako regionální mocnost. Chtějí tuto válku posunout na další úroveň - proti Izraeli, Spojeným státům a obecně celému Západu.

Húthíové dostávají peníze i zbraně od Íránu. Jak moc jsou na něm závislí?

Dostávají zbraně i výcvik, na jejich území působí školitelé z Hizballáhu. Íránská metoda podpory Húthíů přispěla k jejich posílení, Húthíové jsou silnými spojenci Íránu, sdílejí podobnou ideologii a stejné cíle v regionu – jejich prioritou je vytlačit z regionu Spojené státy, zničit režim Saúdské Arábie a zničit Izrael a získat kontrolu nad Jeruzalémem. To je součást jejich plánu s cílem ustanovit islámskou vládu nad světem.

Húthíové jsou ale nezávislí. Pokud se Írán zítra rozhodne, že se stane odpovědným hráčem v regionu, Húthíové se k němu nepřipojí. Oni mají své vlastní ambice, je to extrémně mladá skupina řízená hlavně ideologií, která si je velice jistá tím, že Boha mají na své straně a že Jeruzalém jim Bůh slíbil.

USA i další spojenci už loni Húthíe bombardovali. Jak byste tyto útoky ohodnotila? Nezdá se, že by moc uspěly…

Neřekla bych, že byly neúspěšné, ale ani úspěšné. Problém amerických náletů byl, že byly jen taktickou reakcí na útoky Húthíů v Rudém moři. Mohly poškodit raketová odpaliště a zasáhly některé sklady zbraní, zároveň jsem si ale jistá, že většina jejich zbraní je ukryta na bezpečném místě.

Hrozba Húthíů pro mezinárodní řád nicméně neplyne z jejich raket, ale z jejich extrémně efektivní militarizace jemenského obyvatelstva a z indoktrinace dětí protizápadní rétorikou a násilným džihádismem. Jejich ideologie připravuje Jemen jako dějiště budoucích válek, které přesáhnou hranice země - a USA, Západ ani OSN tomu nevěnují dostatečnou pozornost, protože nepřemýšlejí v delším časovém horizontu.

Zmínila jste letecké útoky na odpaliště raket. Proč ale USA nezvolily stejnou taktiku likvidace vůdců, jako to v minulosti dělaly v případě al-Káidy na Arabském poloostrově?

To je právní otázka. Kdyby byli Húthíové zařazeni na seznam zahraničních teroristických organizací, měly by Spojené státy právní základ k likvidaci jejich vůdců. Tak to udělala administrativa například při atentátu na Kásima Solejmáního, protože jednotky al-Kuds (odnož Íránských revolučních gard, pozn. red.) jsou označeny za zahraniční teroristickou organizaci, Húthíové ne.

Druhý důvod pak vidím v tom, že USA jsou velmi opatrné a nechtějí další eskalaci ani s Húthíi, ani s Íránem. Nemyslím si proto, že by s touto administrativou k něčemu takovému došlo.

Jak Češi pomáhají v Jemenu

V nejchudší arabské zemi lidé běžně trpí hladem. Dívky v jedné ze škol v Saná’a dostávají sendviče díky darům Čechů a Češek:

Američané tvrdí, že oznámení Húthíů o tom, že trefili americkou letadlovou loď USS Eisenhower, je jen propaganda. Máte o tomto útoku nějaké informace?

Húthíové nějaké lodě v Rudém moři trefili, kdyby ale zasáhli USS Eisenhower, americké velení v regionu by to oznámilo. Húthíové na ni mohli útočit, ale všechny jejich střely a drony byly zlikvidovány ve vzduchu, takže to bude propaganda. Pravděpodobně na ni útočili, ale neúspěšně.

Jak nyní vypadá život v Jemenu? Násilí sice během příměří z velké části ustalo, ale pokud vím, ekonomická situace je těžká…

Je to největší světová humanitární krize. Panuje tam chudoba, 4,5 milionu lidí je přesídlených a žije v opravdu nelidských podmínkách. Dvě třetiny populace potřebují humanitární pomoc, zničen byl vzdělávací systém, zničena byla infrastruktura. Minulý týden byly nepokoje na jihu kvůli horku a nedostatku elektřiny, služby jsou mizerné.

Jemen se v minulosti zbavil některých nemocí, jako je dětská obrna, ta se teď vrací, protože Húthíové jsou antiwaxeři.

Další věc je nedostatek svobody - na severu probíhaly represe proti novinářům, ženy v Húthíi kontrolovaných oblastech pak přišly o některá práva, která získaly v posledních desetiletích. Nemohou třeba cestovat bez mužského opatrovníka, nemohou nosit barevné oblečení, je to bezprecedentní. Když napíšete na sociální sítě, že máte hlad, je to pro Húthíe dostatečný důvod pro to, aby vás zatkli a umučili k smrti.

Jsou také zablokované silnice a cesty, které dříve trvaly 15 minut, mohou teď trvat osm hodin. Vládní zaměstnanci na severu nedostali výplaty už od roku 2016, ceny výrobků se přitom zčtyřnásobily.

Kdo jsou Húthíové

  • Húthíové, nebo také Ansar Alláh (Zastánci Alláha), jsou náboženští obrozenci usazení v severním Jemenu.
  • Húthíové vyznávají šíitský islám, který je příbuzný s tím, jenž se praktikuje v Íránu.
  • Jako jedna z válčících stran v dlouholetém konfliktu ovládli hlavní město Saná'a a většinu severu země, kde žije asi 70 procent obyvatel Jemenu. Na územích, která ovládají, zlikvidovali opozici, lidskoprávní organizace je viní z věznění aktivistů a novinářů. OSN pak z válečných zločinů a využívání dětských vojáků.
  • V roce 2000, během druhé palestinské intifády, pronesl vůdce skupiny heslo, které dosud Húthíové skandují na svých demonstracích: „Bůh je velký, smrt Americe, smrt Izraeli, proklínejte Židy, vítězství islámu.“
Foto: BBC/Sana`a Center for Strategic Studies/Congress Research Service, Seznam Zprávy

Rozdělený Jemen.

Můžete porovnat chování Húthíů k ženám s tím, co se děje v Íránu?

Rozdíl spočívá v tom, že Írán je stát. Ženy mohou jít do školy a studovat, Írán je mnohem rozvinutější, co se týče vzdělání i v mnoha dalších oblastech. Húthíové jsou primitivnější. Spojitost vidím v represích a snaze mít společnost pod kontrolou.

Húthíové uvádějí, že mají ve vojenském výcviku 300 tisíc mužů. Jaký je naopak stav jemenské armády?

Jemenská armáda je bohužel roztříštěná, protože Saúdové a Emiráťané vytvořili různé složky, které nemá jemenská vláda pod kontrolou. Mají společný cíl porazit Húthíe, ale závisí i na Saúdech, na rozdíl od Húthíů nejsou nezávislí. Zároveň nemají dostatečný výcvik a zbraně, aby dokázali expanzi Húthíů zastavit. Byla tu sice snaha o koordinaci těchto sil, ale ne dostatečná.

Na začátku rozhovoru jsme mluvili o srážkách Húthíů a armády. Dá se říci, že mírový proces zamrzl?

Mírový proces je mrtvý už dlouhou dobu, řekla bych, že už od roku 2014 bylo přání otcem myšlenky. Tlak na politické řešení konfliktu mezi Húthíi a jemenskou vládou zní dobře a vypadá dobře na papíře, realita je ale jiná. Húthíové nemají na zapojení do mírového procesu zájem, protože sami sebe vidí jako jediné představitele Jemenu, oni neuznávají jemenskou vládu a konflikt vidí jako válku Jemenu proti Saúdské Arábii.

Nedávno se Húthíové pochlubili balistickou raketou, která může dosáhnout i cíle vzdálené 1800 kilometrů. Mohou tedy představovat reálnou hrozbu i pro Izrael?

Nemyslím, že by teď byli přímou hrozbou pro Izrael, protože ten má svůj obranný systém a žádná raketa Húthíů ho nezasáhla, jedna pouze dolétla do Jordánska. V budoucnu ale budou hrozbou pro každého, nejen pro Izrael. Zatím jsou hrozbou pro Jemen, další na řadě je Saúdská Arábie.

V eskalaci a násilí jsou velmi dobří, region je velice křehký a Húthíové mají na eskalaci velkou chuť. Nemyslím, že by existoval nějaký limit toho, co by mohli v budoucnu udělat. Navíc už rekrutují saúdské opoziční šíity a dávají jim vojenský výcvik. Jsou odpovědní za vývoz íránské revoluce do Saúdské Arábie, už to není Hizballáh, ale Húthíové.

Ke komu byste přirovnala jejich ideologii?

K Islámskému státu. Nejsou ale jako al-Káida, protože al-Káida – byť je to také teroristická organizace – se snaží poskytovat služby lokální populaci. Stará se o to, jak ji obyvatelstvo vnímá, i když je to džihádistická organizace.

Húthíům na tom nezáleží. Používají represi a extrémní násilí, to al-Káida nedělá. Húthíové jsou jako šíitská verze Islámského státu.

Doporučované