Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Fico je po další operaci. Útok si pamatuje, vše vnímal, popsal Pellegrinimu

Foto: Profimedia.cz

Policejní vůz před Fakultní nemocnicí F. D. Roosevelta v Banské Bystrici, pátek 17. května 2024. Tady se léčí postřelený slovenský premiér Robert Fico.

aktualizováno •

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák v pátek oznámil, že postřelený premiér má za sebou další operaci, která by měla přispět k lepšímu hojení zranění. Jeho stav zůstává i po zákroku nadále vážný.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Postřelený slovenský premiér Robert Fico je po další operaci, trvala dvě hodiny. Slovenská média o tom v pátek před druhou hodinou odpolední informoval ministr obrany Robert Kaliňák, podle kterého se lékaři snažili „posunout stav pacienta“ k pozitivní prognóze.

Přesnější informace ministr neposkytl. „Stav je nadále velmi vážný,“ uvedl.

Podle Kaliňáka by dnešní operace měla přispět ke zlepšení hojení zranění. „Bude trvat několik dní, než budeme definitivně vědět, jak se to bude vyvíjet,“ citoval Kaliňáka Denník N. Veřejnost znovu požádal o trpělivost a poděkoval zdravotníkům za jejich péči.

Fico zůstává na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO) fakultní nemocnice v Banské Bystrici, ve které byl hospitalizován po středečním atentátu a kde podstoupil i první operaci. Rozsáhlá zranění v oblasti břicha a na ruce mu způsobily zřejmě čtyři střelné rány.

Premiér je při vědomí, i nadále ale zůstává ve vážném stavu. Ředitelka nemocnice Miriam Lapuníková sdělila, že po kontrolním CT vyšetření lékaři premiérovi odstranili odumřelou tkáň, která zůstala po střelné ráně. „Pacientův stav je opravdu vážný, je na ARO,“ řekla Lapuníková.

Analýza:

Ochranka slovenského premiéra Roberta Fica nedokázala zabránit atentátu. Na vině byly podle oslovených expertů zejména tři velké chyby, kterých se strážci dopustili před útokem, ale i během něj. Reportéři Seznam Zpráv se tématu věnovali v analýze.

Na oddělení jej ani ne 24 hodin po útoku navštívil jeho dlouholetý politický souputník, zvolený prezident Peter Pellegrini. V pátečním rozhovoru na stanici TA3 popsal detaily z krátké návštěvy.

„Musím říct, že lidsky to bylo velmi emotivní. Znám ho přes 20 let – a je něco jiného potkávat ho v pracovním životě. Něco jiného je slyšet, že se takováto věc stala. A něco docela jiného pak vidět premiéra na vlastní oči na jednotce intenzivní péče,“ vylíčil.

Do poslední chvíle prý nevěděl, zda jej k Ficovi pustí. U lůžka postál jen několik minut.

„Na ten čin si vzpomíná a žasne nad tím, jak se to mohlo stát. A jak rychle se to semlelo. On dokonce ani neutrpěl žádný šok, který by mu – jak to tělo někdy na svou obranu udělá – vymazal část té špatné události. Dokonce byl po celou dobu až do příjezdu do Banské Bystrice při plném vědomí. Vnímal všechno, co se kolem něj dělo,“ dodal Pellegrini.

Doporučované