Hlavní obsah

Revize vztahů EU a Británie? Brusel bude zřejmě trvat na dohodě o rybolovu

Foto: Keir Starmer/Flickr

Britský premiér Keir Starmer (na fotografii) před lety bojoval za setrvání Spojeného království v EU. Znovuotevření brexitu ale nehrozí. Ostrovní království by prý uvrhlo do chaosu.

Britská vláda bude chtít zmenšit objem byrokracie při vzájemném obchodu s EU a vyjednat lepší podmínky zejména v oblasti veterinárních norem, uznávání kvalifikací a regulace chemických látek. Brusel to však zřejmě nedá zadarmo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nový britský premiér Keir Starmer usiluje o vylepšení evropských vztahů Spojeného království. Minulý týden v Blenheimském paláci v městečku Woodstock, v hrabství Oxfordshire, uspořádal summit vedoucích představitelů Evropského politického společenství (EPC).

Ministerský předseda doufal, že jej využije jako odrazový můstek k navázání užších obchodních, bezpečnostních a zahraničněpolitických vazeb s Bruselem a také k práci na dohodě o vracení migrantů. „Chceme s vámi všemi spolupracovat na obnovení vztahů, znovuobjevení našich společných zájmů a obnovení vazeb důvěry a přátelství, které rozjasňují strukturu evropského života,“ vzkázal ostatním lídrům na summitu.

Revize vztahů ostrovního království s Evropskou unií by měla být jedním ze základních bodů programu nové vlády, která po čtrnácti letech vystěhovala z Downing Street 10 konzervativce, za jejichž éry Velká Británie z bloku vystoupila.

Sám Starmer je jednoznačně proevropsky orientovaný politik a před lety bojoval za to, aby Británie zůstala součástí EU. Znovuotevření debaty o brexitu ale přesto nepřipadá v úvahu, a to ani v situaci, kdy mnohé průzkumy ukazují, že v Británii roste z odchodu deziluze a mnozí obyvatelé po letech rozhodnutí opustit Evropskou unii litují. Pokud by se referendum konalo v této době, zhruba 60 procent Britů by nejspíš hlasovalo pro setrvání, zatímco v roce 2016 jich pro tuto variantu hlasovalo jen 48 procent.

Analýza Seznam Zpráv o povolebním směřování Británie

Jaký mají labouristé recept na skomírající ekonomiku? Co bude s kontroverzním plánem na deportaci migrantů do Rwandy? A otevřou znovu otázku členství v EU? Podívejte se, jaké kroky plánuje strana, která povede Británii.

Znovuotevření této debaty by však podle nového premiéra zemi uvrhlo do chaosu. Už před volbami tak prohlásil, že on ani jeho strana o to usilovat nebudou. Už v kampani nicméně mluvil i o tom, že o narovnání poměrně napjatých vztahů mezi Londýnem a Bruselem se snažit bude.

„To, co chtějí (labouristé, pozn. red.) udělat, je zjemnit vztahy a přitom zůstat mimo všechny dřívější instituce, a je otázkou, do jaké míry bude v zájmu Unie tomu vyhovět. Částečně proto, že mají jiné starosti, a částečně proto, že si mohou prostě myslet: Jak jste si ustlali, tak si lehněte,“ uvedl během voleb pro stanici CNBC britský expert na volební průzkumy John Curtice.

A jeho slova se zřejmě naplňují. Britský deník The Telegraph píše, že sedmadvacítka údajně připravuje seznam „ofenzivních zájmů“, které využije při případných budoucích rozhovorech s britskou vládou.

Za otevření a pokus o vylepšení obchodní dohody, kterou v roce 2020 vyjednala a schválila vláda Borise Johnsona, by Unie měla zejména požadovat přístup do britských rybolovných vod.

Dohoda o rybolovu mezi EU a Spojeným královstvím totiž vyprší už na konci června 2026. Emmanuel Macron, prezident Francie, která má na obnovení dohody zřejmě nejznatelnější zájem, zmínil otázku rybolovu - vedle migrace a obranné politiky - jako prioritu pro jednání se Spojeným královstvím.

Vedle toho chce Brusel také dohodu o lepším přístupu mladých Evropanů do Británie. Jeho současný návrh týkající se „mobility mladých lidí“, který byl předložen v dubnu, neobsahuje žádná omezení pro osoby ve věku 18 až 30 let, které přicházejí do Británie pracovat nebo studovat po dobu čtyř let, přičemž mají právo přivést si s sebou své rodinné příslušníky.

Sedmadvacítka rovněž po Londýnu požaduje, aby zavedl pravidla, která by zabránila tomu, že britské univerzity budou studentům z členských zemí EU účtovat mezinárodní poplatky.

Labouristé již dříve tyto požadavky odmítli, ale pokud se jejich vyjednavačům podaří dosáhnout dohody o snížení byrokracie při obchodování s blokem, budou pravděpodobně znovu předloženy k jednání.

Profil Keira Starmera

Po čtrnácti letech v opozici vede Keir Starmer britské labouristy zpátky k moci. Kdo je muž, který by měl uklidnit rozbouřené ostrovy? A jaké jsou jeho vyhlídky získat si důvěru Britů?

The Telegraph však na zmiňovaném summitu EPC mluvil s nejmenovaným představitelem EU, který sdělil, že Brusel stále neví, co Británie požaduje: „Nejdříve si musí ujasnit, co přesně chtějí, a pak přijít za námi a my o tom budeme mluvit.“

Deník tak uvádí, že Starmer bude pravděpodobně chtít zmenšit objem byrokracie při vzájemném obchodu a dále vyjednat lepší podmínky zejména v oblasti veterinárních norem, vzájemného uznávání kvalifikací a dohody o regulaci chemických látek. Prioritou ve vzájemných rozhovorech pak zřejmě bude i dohoda se Španělskem o budoucnosti Gibraltaru.

Aby zájmy nové britské vlády Unie lépe pochopila, nabídl končící předseda Evropské rady Charles Michel symbolický summit EU-UK v Bruselu, aby jednání o vzájemných vztazích zahájil. Nic však zároveň Britům neslíbil. Uvedl totiž, že „je legitimní, aby Brusel hájil své zájmy“, a dodal: „Nakonec je důležitý zdravý rozum a politická odvaha, abychom mohli přijímat správná rozhodnutí ve prospěch našich občanů.“

Doporučované