Hlavní obsah

Represe dohonily „hodného dědečka“, před hrozbami režimu raději uprchl ze země

Foto: x.com/MariaCorinaYA

Pětasedmdesátiletý Edmundo González Urrutia (na snímku se zdviženou rukou) utekl před represemi Madurova režimu.

Venezuelský opoziční politik, 75letý Edmundo González Urrutia, který podle opozice, některých západních zemí a řady expertů vyhrál červencové prezidentské volby, byl obviněn z řady nepodložených deliktů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Je to obrovská rána pro venezuelskou opozici.

Edmundo González Urrutia, který je považován za vítěze sporných prezidentských voleb, za jejichž vítěze se označil autoritář Nicolás Maduro, v sobotu opustil zemi.

Informovala o tom na sociálních sítích viceprezidentka Delcy Rodríguezová s tím, že González odcestoval do Španělska. Předtím se šest týdnů skrýval na nizozemském zastupitelském úřadu v Caracasu, zjistila agentura Bloomberg.

Úkryt hledal vzhledem k stupňujícímu se tlaku Madurova režimu, který vyvrcholil vydáním zatykače. Pětasedmdesátiletého muže viní z konspirace, falzifikace veřejných dokumentů, uzurpace moci a dalších zločinů. Měl prý do ulic za peníze vysílat komanda smrti, gangy vandalů a nakonec mít prsty i v útoku na elektrickou síť země.

Informaci o útěku už potvrdil španělský ministr zahraničí José Manuel Albares s tím, že González cestoval letadlem španělských vzdušných sil.

„Edmundo González na svou žádost letí do Španělska ve španělském vojenském letadle,“ napsal na X. „Španělská vláda je odhodlána chránit politická práva a fyzickou integritu všech Venezuelanů.“

Deník The New York Times uvedl, že v pátek večer - těsně před Gonzálezovým odletem ze země - obklíčily bezpečnostní složky argentinskou ambasádu v Caracasu. I ta poskytla azyl zástupcům venezuelské opozice, ukrývá se na ní šest osob. V sobotu ráno zveřejnily na síti X záběry, které zachycují ozbrojené muže v uniformách poblíž ambasády; někteří z nich měli na sobě kukly. Také potvrdily dřívější zprávy o tom, že na ambasádě došlo k přerušení dodávky elektřiny.

Opoziční lídryně María Corina Machadová se obrátila s prosbou o pomoc na mezinárodní společenství. „Diplomatický azyl, který v zásadě a jako instituce s hlubokým latinskoamerickým duchem slouží k ochraně politicky pronásledovaných… Dnes hrozí, že bude porušen,“ napsala.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro čelí rozsáhlému domácímu i mezinárodnímu odsouzení za to, že „ukradl volby“, stejně jako za násilné potlačování demonstrací.

Opozice tvrdí, že červencové volby vyhrál právě bývalý diplomat González. S tím, že Madura ve volbách z 28. července porazil o nejméně 4,5 milionu hlasů. Za pravdu jí dává řada expertů, stejně jako mnohé západní vlády včetně USA.

„Maduro nevyhrál ani jeden z (federativních) států Venezuely a ví to i armáda, která se rozhodla zůstat na straně režimu,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy bezpečnostní analytik Phil Gunson z organizace International Crisis Group, který žije a pracuje v Caracasu.

Do detailu

Edmundo González užíval důchodového odpočinku, než ho z něj „vytrhla“ opoziční lídryně María Corina Machadová, a tak trochu ho uvrhla do víru prezidentské kampaně. Machadová se sama měla s Madurem o prezidentství utkat, než ji úřady těsně před hlasováním za údajnou zpronevěru veřejných peněz zakázaly na 15 let politickou činnost.

Edmunda Gonzáleze zná osobně, jsou letitými přáteli a sousedy. Lídr opozice žije ve stejné ulici jako Phil. „Je to (González) kultivovaný, velmi vzdělaný člověk, který je znám svým rezervovaným, tichým projevem. Nikdy jsem ho snad neslyšel zvednout hlas nebo nadávat,“ popisuje opozičního lídra Gunson, který odmítá, že by González mohl vzhledem ke svému osobnostnímu založení, věku a celkovému vystupování být vůdcem „nějakých povstaleckých jednotek“.

Pro redakci Seznam Zpráv se podobně vyjádřil i vysoce postavený opoziční politik, který si ale vzhledem k současné vlně represí přál zůstat v anonymitě.

„Řeknu to trochu neuctivě, ale Edmundo spíš splňuje obraz toho hodného dědečka, který v parku krmí holuby. Že by to měl být organizátor nějakého ozbrojeného odboje? To je směšné. Maduro se už snad úplně zbláznil.“

Doporučované