Hlavní obsah

Rekonstrukce: Jak probíhala záchrana izraelských rukojmích

Foto: Jose HERNANDEZ Camera 51, Shutterstock.com

Rodiny a příbuzní unesených na náměstí Rukojmích v Tel Avivu. Ilustrační fotografie.

Izraelská armáda v sobotu osvobodila čtyři rukojmí z rukou teroristického hnutí Hamás v uprchlickém táboře Nuseirat. Redaktoři Washington Postu celou akci zrekonstruovali na základě rozhovorů a analýz videí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rozhovory s bývalými a současnými izraelskými vojenskými experty, s rodinnými příslušníky rukojmích a palestinskými očitými svědky a analýzu ověřených videozáznamů využili novináři listu Washington Post k rekonstrukci sobotní záchranné operace. Izraelská armáda při ní osvobodila čtyři rukojmí, které drželo teroristické hnutí Hamás v uprchlickém táboře Nuseirat.

Den začínal jako každé jiné rušné víkendové ráno v táboře. Osama Abu Asi v dálce sice slyšel ozvěny bojů, ty ale neodradily jeho ani další nakupující, kteří si prohlíželi pytle mouky a cukru rozložené na dece.

V bytě, ze kterého je široký výhled na tržiště, seděla Noa Argamaniová, jedna z izraelských rukojmích zajatých Hamásem. Její blízcí o ní naposledy slyšeli z virálního klipu, kdy ji 7. října na motorce unášeli do Pásma Gazy. Prosí na něm o život.

Její 245. den v zajetí začal jako většina ostatních, dokud krátce po 11. hodině dopoledne neuslyšela klepání na dveře a následný křik. Pak se místnost zaplnila izraelskými vojáky. „Zachraňujeme vás!“ křičeli hebrejsky.

Zpočátku to šlo hladce

Argamaniová a tři další izraelští rukojmí, které Hamás unesl 7. října z pouštní taneční zábavy těsně u hraničního plotu s Gazou, měli být vyvedeni z centrální části Pásma Gazy a navráceni rodinám díky složité operaci za denního světla, na níž se podílely tisíce vojáků, techniků a analytiků.

Analytikům se podařilo dopředu určit i totožnost rukojmích. Zjistili, že kromě šestadvacetileté Argamaniové se v bytě nachází i Almog Meir Jan, 22 let, Andrey Kozlov, 27 let, a Shlomi Ziv, 41 let.

Podle izraelských představitelů byla akce plánována několik týdnů a probíhala hladce, dokud se zásah komanda nezměnil v přestřelku s ozbrojenci. Izraelská armáda odpověděla masivním leteckým útokem na přeplněné ulice Nuseiratu.

Pro Palestince, kteří hledají v uprchlickém táboře dočasné útočiště, to bylo jako „soudný den“, řekl novinářům Abu Asi.

Izraelsko-americké pnutí

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se kvůli způsobu vedení války v Gaze dostal do zatím nejostřejší roztržky se Spojenými státy. Dobré vztahy s Washingtonem přitom až dosud byly základním stavebním kamenem izraelské politiky.

Podle představitelů IDF se na operaci podílely tisíce příslušníků. Cesta speciálních jednotek z Izraele do Nuseiratu trvala asi 25 minut. Jak se tam dostaly, zatím není jasné.

Palestinští svědci popsali, že někteří vojáci přijeli ve dvou neoznačených vozidlech, z nichž jedno se podobalo nákladním vozům, které Izrael používá k dovozu zboží do Gazy. Druhým byl bílý nákladní vůz Mercedes, naložený nábytkem a dalšími věcmi, což je v táboře, kde žijí tisíce vysídlených rodin, běžný pohled. Izraelské ozbrojené síly (IDF) ale popírají, že by „armáda používala civilní vozy“.

Novinářům Washington Postu se podařilo ověřit dvě videa, která ukazují nákladní automobil označený logem mýdla na mytí nádobí, který jede spolu s izraelskými obrněnými vozidly po silnici asi kilometr západně od vjezdu do tábora. Vozidla směřují na západ, pryč od Nuseiratu, a není jasné, zda byla videa natočena před náletem, nebo po něm.

Bílý mercedes je vidět i na třetím ověřeném videu natočeném z balkonu obytné budovy v centru tábora. Jsou na něm vidět dva žebříky opřené o bok domu, které vedou do horního patra vedle nákladního auta. „Tady přijeli,“ říká hlas ženy, která tuto šestivteřinovou scénu skrytě natočila.

Izrael chce poslat Gazany do Konga

Přečtěte si o plánech Netanjahuovy vlády, které odsuzují USA i francouzský prezident Emmanuel Macron:

Třiatřicetiletý Hussam al-Arouqi se vracel z pekárny se svým bratrem Issamem, když ze zadní části mercedesu vyběhli dva muži v civilu a asi deset těžce ozbrojených vojáků. Vojáci zahájili palbu a jeho bratra třikrát zasáhli. „Padl na zem, začal krvácet a snažil se odplazit,“ řekl Hussam novinářům a dodal, že nízko nad ním létaly vrtulníky Apache. Podle něj trvalo více než hodinu, než se k Issamovi podařilo bezpečně dostat a odvézt ho do nemocnice na voze taženém oslem. Issam zůstává v kritickém stavu.

Poté, co se vojákům podařilo Argaminiovou zajistit, šokovanou mladou ženu odvedli po schodech dolů do vozidla a odvezli ji k vrtulníku, který čekal opodál. Vrtulník se vznesl a zamířil do nemocnice poblíž Tel Avivu. Ve 12:20 se její rodina dozvěděla, že je na svobodě.

Strhla se přestřelka

V té době se operace v Nuseiratu zvrtla. Strážce se třemi mužskými rukojmími se nenechali zaskočit. Velitel Jamam byl zastřelen, když vojáci vstoupili do budovy. Vypukla přestřelka, která tajnou misi odhalila.

Vojákům se podařilo rukojmí osvobodit, ale dostali se pod palbu z pušek a raketometů. V jednu chvíli byli nuceni opustit vozidlo a hledat útočiště v nedaleké budově.

Velitelé požádali o leteckou podporu. Výbuchy otřásaly úzkými ulicemi, které se v posledních týdnech zaplnily rodinami vysídlenými v důsledku izraelské ofenzivy na jihu Gazy. Byl to masakr, řekl Abu Asi. Silnice byly podle něj plné „tanků, dělostřelectva, částí těl a zraněných a krve“.

„Stříleli a mířili na všechno,“ řekl zdravotník Abdel Hamid Ghorab z nedaleké nemocnice al-Awda, kde ošetřovali nával zraněných. „Nikdo z nás ani nedokázal říct, co se venku stalo.“ Ministerstvo zdravotnictví Gazy uvedlo, že bylo zabito nejméně 274 lidí. Není jasné, kolik z nich byli bojovníci.

„Letadla zasáhla desítky vojenských cílů pro úspěch operace,“ uvedly IDF v prohlášení. „Hamás velmi krutým a cynickým způsobem drží rukojmí uvnitř civilních budov.“

Izraelští vojáci se třemi rukojmími se prostříleli pryč od tržiště, a nakonec dosáhli pláže. Nedaleko dočasného mola, které postavilo americké námořnictvo kvůli doručování humanitární pomoci, čekal druhý vrtulník. Ten s nimi spěchal na svobodu, zatím co za nimi zuřila válka.

Válka mezi Izraelem a Hamásem v datech

Výběr hlavních událostí kolem bojů mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás, které loni 7. října zaútočilo na Izrael (izraelská armáda dnes zahájila evakuaci části Rafahu na jihu Pásma Gazy; Hamás podle médií přistoupil na návrh dohody o příměří):

2023:

7. října – Hamás, který vládne v Pásmu Gazy od roku 2007 a neuznává existenci Izraele, ráno zaútočil na jihu Izraele pomocí raket, podnikl ale i pozemní útok a pokusil se o výsadek z moře. Palestinští radikálové zabíjeli izraelské civilisty i vojáky, další unesli do Pásma Gazy jako rukojmí. Ozbrojenci Hamásu povraždili podle izraelských zdrojů asi 1200 lidí, včetně kojenců, žen a starých lidí (z toho bylo na 300 izraelských vojáků a asi 200 cizinců). Jednalo se o největší hromadnou vraždu Židů od holokaustu. Symbolem teroru Hamásu se stal útok na hudební festival, kde zemřelo na 360 lidí. Uneseno bylo na 250 osob, kromě Izraelců i cizinci.

– Izrael odpověděl téhož dne bombardováním Pásma Gazy. Izraelská vláda o den později vyhlásila válečný stav a 9. října bylo do izraelské armády povoláno na 300 000 záložníků (největší odvod v historii země) a byla oznámena totální blokáda Pásma Gazy.

Doporučované