Hlavní obsah

Řecký soud poslal do vazby kapitána lodi, která zřejmě způsobila požár na Hydře

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Požáry jsou v Řecku v posledních letech stále častější a ničivější. Ilustrační fotografie.

Požár vypukl minulý pátek a pohltil téměř 300 000 metrů čtverečních jediného borovicového lesa na ostrově Hydra. Podle soudu ho patrně způsobila posádka lodi, která poblíž odpálila ohňostroj.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Řecký soud poslal ve čtvrtek do vazby kapitána a prvního důstojníka lodi, jejíž posádka minulý týden patrně způsobila požár na ostrově Hydra. S odvoláním na své zdroje o tom informovala agentura Reuters. Za plameny, které zažehly jediný borovicový les na ostrově, mohl s největší pravděpodobností ohňostroj vypálený z lodi. Třináctičlennou posádku úřady zadržely v neděli. Všichni vinu popřeli.

Jedenáct zbývajících členů posádky soud propustil na kauci s omezeními. Letní požáry nejsou v Řecku neobvyklé, ale v posledních letech jsou stále častější a ničivější. Podle odborníků je na vině klimatická změna, v jejímž důsledku je vzduch teplejší a sušší. Řecko v nedávné době zpřísnilo tresty za žhářství.

Požár vypukl minulý pátek a pohltil téměř 300 000 metrů čtverečních jediného borovicového lesa na ostrově. Plameny hasiči uhasili v neděli ráno. Všech 13 cestujících na jachtě úřady zadržely tentýž den poblíž Atén. Posádka se původně požár snažila uhasit, to se jí ale nepovedlo, tak z místa utekla.

Provozovatel jachty Salaminia Yachting Limited uvedl, že chová „naprostou důvěru v integritu a upřímnost členů posádky“, kteří odmítli, že by se na incidentu podíleli. Podle anonymních justičních zdrojů byl kapitán lodi prvním, kdo úřady uvědomil o požáru. Cestující lodi, převážně cizinci, zemi již opustili.

Doporučované