Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Řecký soud osvobodil lidi obžalované kvůli tragické nehodě ve Středomoří

Video evropské pohraniční stráže Frontex zachycující loď s migranty před potopením.Video: Frontex, AP

Při nehodě rybářské lodi s migranty u řeckého pobřeží loni v červnu zahynuly stovky lidí. Řečtí vyšetřovatelé z tragédie obvinili devět Egypťanů, nevládní organizace ale upozornily na pochybení řecké pobřežní stráže.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Řecký soud v úterý osvobodil devět občanů Egypta obviněných z toho, že způsobili jednu z nejtragičtějších havárií lodi s migranty ve Středozemním moři. Podle soudu případ nespadá do řecké jurisdikce. Informovala o tom agentura AFP. Obviněným v případě usvědčení hrozilo doživotní vězení.

K nehodě lodi došlo v červnu loňského roku u Peloponéského poloostrova, podle odhadů se utopilo až 600 lidí.

Znění řecké obžaloby předem získala BBC. Podle britské stanice byla skupina stíhaná na základě důkazů, které nejméně šest přeživších tragédie vyvrátilo. Novinářům řekli, že převrácení jejich lodi naopak způsobila řecká pobřežní stráž, která na ně pak měla vyvíjet nátlak, aby vinu hodili právě na Egypťany.

Některé skupiny na ochranu lidských práv, včetně Amnesty International a Human Rights Watch, uvedly, že mají „silné výhrady k integritě řeckého vyšetřování a důkazů, a zabývají se otázkou, zda se obžalovaným dostane spravedlivého procesu“.

Řecká pobřežní stráž popírá, že by svým jednáním katastrofu způsobila, a úřady rovněž veškerá tvrzení o pochybení nebo o zatajování informací odmítají. Z obžaloby, kterou získala BBC, vyplývá, že řečtí prokurátoři viní devět Egypťanů z toho, že způsobili katastrofu tím, že řídili extrémně přeplněné plavidlo, o němž věděli, že představuje zjevné nebezpečí pro život.

Nehoda lodi Adriana

Rybářská loď Adriana s migranty na palubě se 14. června loňského roku potopila v mezinárodních vodách, ale ve vymezené řecké záchranné oblasti, v jedné z nejhlubších částí Středozemního moře.

Bylo nalezeno 82 těl, ale OSN se domnívá, že mohlo zahynout dalších 500 lidí - včetně 100 žen a dětí, které byly v nákladovém prostoru lodi. Odhaduje se, že na palubě lodi bylo v době, kdy vyplula z libyjského přístavu Tobruk, až 750 migrantů.

„Rybářské plavidlo nebylo způsobilé k plavbě, protože bylo staré a špatně udržované a nebylo vhodné k přepravě tak velkého počtu osob, zejména na tak velkou vzdálenost, když na něm nebyly žádné záchranné vesty,“ stojí v obžalobě.

Obžaloba také tvrdila, že se všichni obžalovaní střídali v řízení plavidla a všichni si přitom byli vědomi toho, že silné přeplnění paluby i podpalubí silně ovlivňuje stabilitu lodi. V obžalobě se také uvádí, že devět Egypťanů bylo součástí pašeráckého gangu a za místo na lodi si účtovali od každého cestujícího 4000 až 8000 dolarů.

Verze obžaloby se podle BBC zakládá na výsleších devíti dalších přeživších, které provedla sama pobřežní stráž ve dnech po katastrofě. Zdá se, že soudu nebyly předloženy žádné důkazy od ostatních 95 přeživších, píše web. Tým BBC již dříve vyslechl tvrzení, že na některé ze 104 přeživších byl vyvíjen nátlak, aby devět Egypťanů označili za pašeráky.

Dva syrští muži, které web BBC kvůli ochraně jejich totožnosti nazvali Ahmad a Musaab, serveru řekli, že je pobřežní stráž instruovala, aby zamlčeli některé faktory ohledně neštěstí a místo toho obvinili těchto devět mužů. „Byli uvězněni a řecké úřady je neprávem obvinily ve snaze zakrýt svůj zločin,“ řekl Musaab.

V týdnech po neštěstí několik přeživších tvrdilo, že převrácení lodi s migranty ve skutečnosti způsobilo řecké hlídkové plavidlo při posledním nezdařeném pokusu o její odtažení. O tom se v obžalobě nikde nepsalo, přestože podle OSN si tato tvrzení zaslouží nezávislé vyšetřování.

Celkem šest přeživších nezávisle na sobě téměř shodně pro BBC popsalo, jak přesně pobřežní stráž způsobila převrácení jejich člunu. Další přeživší ale uvedli, že s nimi někteří z obviněných skutečně špatně zacházeli.

Doporučované