Hlavní obsah

Řecký europoslanec byl propuštěn z albánského vězení

Foto: facebook.com/belerisfr

Beleri má řecké i albánské občanství.

Bývalý řecký starosta albánského města byl uvězněn kvůli obvinění z kupování hlasů v loňských komunálních volbách. Beleri, který byl Řeky i přes rozsudek zvolen do Evropského parlamentu, byl nyní podmínečně propuštěn.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Fredi Beleri byl v pondělí podmínečně propuštěn poté, co soud v albánském městě Fier ležícím 100 kilometrů od hlavního města Tirany, kde si politik odpykával dvouletý trest, vyhověl jeho žádosti. S odvoláním na Beleriho právníka to uvedla agentura AP.

Jednapadesátiletý Beleri byl zatčen dva dny před komunálními volbami v květnu roku 2023. K zatčení došlo v Himaře, městě obývaném etnickými Řeky na takzvané albánské Riviéře - pobřežní oblasti s prudce se rozvíjejícím turistickým ruchem, kde se řeší mnoho majetkových sporů. Obviněn a následně odsouzen ke dvěma letům vězení byl za to, že nabídl 40 000 albánských leků (8593 Kč) za nákup osmi hlasů.

Beleri a Athény tvrdí, že jeho odsouzení bylo politicky motivované. Albánští představitelé tvrzení odmítli s odvoláním na nezávislost soudnictví. Případ proto napjal vztahy mezi Tiranou a Athénami a Řecko hrozilo, že pozastaví snahu Albánie o vstup do Evropské unie.

V červnu byl Beleri, který má řecké i albánské občanství, i přes rozsudek zvolen do Evropského parlamentu za řeckou vládní konzervativní stranu. O měsíc později dostal pětidenní propustku, aby se mohl zúčastnit zahajovacího zasedání parlamentu.

Beleriho propuštění oslavuje řecká komunita v Albánii. Podle Demokratického svazu řecké menšiny, známého jako Omonoia, který prosazuje její práva v Albánii, bylo v Himaře naplánované oslavné shromáždění. Mluvčí řecké vlády Pavlos Marinakis označil Beleriho propuštění za „jistě pozitivní výkon“.

„Neznamená to, že zapomeneme na předchozích 17 měsíců a na závažnost toho, co se stalo,“ řekl Marinakis na tiskovém brífinku. „V osobě Frediho Beleriho řecká vláda vidí všechny řecké občany, celou řeckou etnickou menšinu v Albánii, kterou budeme i nadále podporovat.“

Beleri uvedl, že se v případu odvolá k Evropskému soudu pro lidská práva za „vše, co mu albánský režim zničil“. „Nyní se však budu při výkonu povinností řeckého europoslance moci soustředit na otázky řecké etnické menšiny a právního státu, a to ne ve strachu, ale pouze s vášní,“ napsal Beleri na facebooku.

Poté, co byl Beleri zbaven titulu, odsouzen a uvězněn, se v Himaře konaly předčasné volby na post starosty, které vyhrál kandidát albánské vládní Socialistické strany. Současný řecký europoslanec tvrdil, že případ proti němu je pokusem premiéra Ediho Ramyho, předsedy Socialistické strany, udržet si kontrolu nad Himarou a jejím potenciálem pro budoucí rozvoj zdejších nemovitostí.

Doporučované