Hlavní obsah

Rakousko nebude přijímat migranty, které na hranicích odmítne Německo

Foto: Bella Marton, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Německo hranici s Rakouskem kontroluje od roku 2015, nově zde chce efektivně odmítat migranty. Podle rakouského ministra vnitra na to má země právo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rakousko nepřevezme žádné migranty, které na svých hranicích odmítne Německo. Německým deníkům BildFrankfurter Allgemeine Zeitung to v pondělí řekl rakouský ministr vnitra Gerhard Karner. Německo hranice s Rakouskem kontroluje už od roku 2015, nově chce ale efektivněji odmítat migranty už na svých hranicích.

„Rakousko nebude přijímat osoby, které budou Německem odmítnuty. Tam není žádný manévrovací prostor,“ prohlásil Karner. Podle něj má sice Německo právo posílat migranty zpět, pokud je za jejich azylové řízení zodpovědná jiná země EU, je k tomu ale zapotřebí formální řízení a souhlas dotčeného členského státu. Odmítat migranty na hranici uvnitř schengenského prostoru v rámci kontrol podle Karnera povoleno není.

V Německu se v posledních týdnech vede debata o zpřísnění migrační politiky. Rozproudil ji především srpnový teroristický útok v Solingenu, při kterém neúspěšný žadatel o azyl ze Sýrie na městských slavnostech zabil tři lidi a osm dalších zranil. Impuls této debatě přidaly volby ve východoněmeckých spolkových zemích Sasku a Durynsku, v nichž získala protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) přes 30 procent hlasů. Durynské volby strana dokonce vyhrála a k vítězství míří i v zemských volbách v Braniborsku za dva týdny.

Také Rakousko se připravuje na volby, o novém složení dolní komory parlamentu se bude hlasovat 29. září. V rámci boje proti nelegální migraci a převaděčství země v současnosti uplatňuje hraniční kontroly na hranicích se svými dalšími sousedy –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Slovenskem, Maďarskem, Slovinskem a Českou republikou. Kontroly na hranicích se Slovenskem a Českem jsou prozatím prodloužené do 15. října, a se Slovinskem a Maďarskem jsou kontroly na hranicích plánované do 11. listopadu.

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová dnes oznámila, že nařídila od příštího pondělí dočasné kontroly na všech pozemních hranicích Německa. Kromě rakouské hranice, kterou Němci kontrolují od migrační krize v roce 2015, a české, polské a švýcarské hranice kontrolované od loňského října, tak bude spolková policie hlídat také hranici s Francií, Lucemburskem, Belgií, Nizozemskem a Dánskem.

Podle ministryně vláda vyvinula také model pro „efektivní odmítání migrantů na hranicích, které bude v souladu s evropským právem“. Detaily zatím Faeserová zveřejnit nechtěla. Nejdřív o nich chce jednat s opozicí. V současnosti je podle DPA možné odmítnout někomu vstup na pozemní hranici jen v případě, že má uložen zákaz vstupu do země, nebo nepožádá o azyl.

Doporučované