Hlavní obsah

Rakousko hlásí několik stoletých povodní, vzedmutá voda ohrožuje Vídeň

Foto: Profimedia.cz

Řeka Vídeňka se vylévá z břehů. Foceno ve Vídni, Rakousko, 15. září 2024.

Krizový štáb ráno prohlásil celou spolkovou zemi Dolní Rakousy za oblast katastrofy. V okrese Tulln zahynul dobrovolný hasič, který pomáhal odčerpávat vodu ze sklepů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zatímco venku zuří silný déšť a vítr dosahuje síly orkánu, v koordinačním centru v Tullnu, jednom z nejstarších měst spolkové země Dolní Rakousy, je až strašidelný klid. Přihlížejícím novinářům právě hejtmanka Dolních Rakous Johanna Miklová-Leitnerová potvrdila zprávu o první oběti záplav. Zahynul dobrovolný hasič, který v okrese Tulln pomáhal odčerpávat vodu ze zaplavených sklepů. Uklouzl na schodech a zemřel, popisuje ve svém zpravodajství deník Kronen Zeitung.

Slova se vzápětí ujímá zemský velitel hasičů Dietmar Fahrafellner. Žádá občany, aby pochopili, že za dané situace už není možné posílat jednotky do domů, kde vzedmutá voda zaplavila sklepy. Daná situace: Už ráno byly celé Dolní Rakousy prohlášeny za oblast katastrofy.

„V tuto chvíli má dobrovolná hasičská služba po celých Dolních Rakousích na čekací listině již 2000 žádostí o zásah. A každou minutu jich přibývá. Nemáme na to kapacity, záchranné složky se musí soustředit na záchranu životů,“ dodal Fahrafellner.

O něco později sociální sítě obletí záběry, na kterých je vidět vrtulník Blackhawk rakouské armády. Zasahoval u dopravní nehody v Markersdorfu, po které zůstali policista a hasič uvěznění uprostřed vodní masy. „Zachránili jsme je ze vzduchu,“ napsal mluvčí ministerstva obrany Michael Bauer.

Hejtmanka Dolních Rakous požádala obyvatele, aby zůstávali, pokud je to jen trochu možné, doma. „Ohrožujete sebe i ostatní. Bezpečnostní složky vykonávají v tuto chvíli nadlidskou práci – především hasiči. Ti jsou již několik dní v plném nasazení, aby chránili zemi a obyvatele před přírodními živly,“ apelovala.

Před nedělním polednem probíhala preventivní evakuace asi tisícovky domů, zejména v oblasti povodí řeky Kamp.

Stoleté povodně

List Kurier v online reportáži cituje z oznámení energetické společnosti EVN, která v uplynulých dnech intenzivně pracovala na vytvoření dostatečných kapacit v řetězci přehrad podél řeky Kamp.

„Preventivně bylo vypuštěno 132 milionů kubických metrů vody – ani to však nebude stačit. Jak uvedl mluvčí Stefan Zach po zasedání krizového štábu, v současné době je vypouštěno 120 kubických metrů vody za sekundu, zatímco přitéká 480 kubických metrů za sekundu. Brzy odpoledne bude nutné otevřít přehradní hráze v Ottensteinu,“ napsal deník.

Množství vody, které se řekami této spolkové země valí, je nevídané. „Na mnoha velkých řekách máme hladiny, které se vyskytují jednou za 30 let, na přítocích pak povodně, které přicházejí jednou za 100 let a více,“ uvedl zástupce hejtmanky Stephan Pernkopf, který řídí krizový štáb země.

Stoletá a tisíciletá voda

Pojmy stoletá či tisíciletá voda nejsou u hydrologů příliš oblíbené. Snadno totiž vyvolávají misinterpretace. Neznamenají povodeň, která se objeví jednou za sto či tisíc let, velká voda může přijít i několik let po sobě.

Pojmy vyjadřují míru pravděpodobnosti výskytu, případně návratu přírodního jevu v takové masivní podobě (čím větší číslovka, tím menší pravděpodobnost – jsou i deseti-, dvaceti- či padesátiletá voda). Uvádí se v procentech. Opírá se o data z historického měření, zpravidla o velikost průtoku nebo výšku vodní hladiny.

A – podobně jako v Česku – i v Rakousku se obávají, co přinesou následující hodiny. Na neděli je totiž předpovězeno dalších 60 litrů srážek na metr čtvereční a více. A navíc: „Půda je nasáklá, déšť okamžitě stéká do potoků. Přijdou další záplavy!“

V zasažených místech už byla na pondělí zrušena škola. Ministerstvo školství zveřejnilo, že studenti, jejichž domovy jsou přímo zasaženy živelní katastrofou, jsou automaticky omluveni z docházky. Automaticky jsou omluveni také ti, jejichž cesta do školy by byla příliš nebezpečná.

Vídeň a Vídeňka

Situace není dobrá ani ve Vídni. Řeka Vídeňka nadále hrozí, že se vylije z břehů. Krátce před druhou hodinou odpolední informoval podle Die Presse mluvčí příslušného vodohospodářského úseku, že sběrné nádrže pro Vídeňku už jsou zaplněné a voda už bez zásahu poteče do centra města. Město uzavírá nábřeží, vídeňské metro jezdí jen omezeně.

Ve třech vídeňských obvodech - v částech Penzing, Landstrasse a Donaustadt - byla v neděli ráno přerušena dodávka elektřiny.

Z bezpečnostních důvodů byl až do odvolání uzavřen vjezd a výjezd z dálnice A1 v oblasti Hütteldorfer Brücke až po Deutschordenstraße. Město Vídeň v tiskové zprávě naléhavě žádá obyvatele, aby se této oblasti vyhnuli, a to jak kvůli své vlastní bezpečnosti, tak aby nebránili záchranným složkám v práci.

Správce silnic Asfinag dále uvádí, že dálnice A1 (Westautobahn) směrem na Vídeň je stále uzavřena od uzlu St. Pölten, doprava je odkloněna přes S33 a S5. Asfinag varoval, že i podřízená silniční síť v této oblasti je již na mnoha místech zaplavená. Také podjezd Stadionbrücke na dálnici A4 (Ostautobahn) byl zaplaven.

Ve Štýrsku v noci bouře polámala řadu stromů podél dálnice A2 (Südautobahn) v oblasti Bad Waltersdorf. Úplná uzavírka tam byla zrušena krátce před osmou hodinou ranní.

Kritická situace je také u toku Dunaje v oblasti tunelu Kaisermühlen na dálnici A22 (Donauuferautobahn). Hladina už dosáhla výšky sedmi metrů, píše Die Presse.

Situace v Česku online

Aktuální dění v České republice sleduje redakce v tomto živém přenosu.

Související témata:

Doporučované