Hlavní obsah

Raději tam spí na betonu. Věznice, kde se popravuje za držení drog

Foto: Chia Wah Tat Louis, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Na sedmi metrech čtverečních nesmí být žádný kus nábytku, je tam jen sprcha a pod ní turecký záchod. Americká CNN získala přístup do singapurské věznice, kde končí lidé trestaní na základě přísných protidrogových zákonů.

Článek

Singapurské vězení Changi je opevněný komplex poskládaný ze strážních věží a impozantních bran postavených ve stínu tamního hlavního letiště. Vláda městského státu tam drží přes deset tisíc trestanců, podle poslední výroční zprávy si většina z nich odpykává tresty za drogové delikty.

Reportéři americké televize CNN získali přístup do jednoho z pater v křídle s maximální ostrahou. Asi 160 vězňů je tam ve výkonu trestu za různé zločiny od prodeje drog až po násilné trestné činy včetně zabití.

Kontrolu nad celým patrem má pouze pět dozorců, a to díky síti bezpečnostních kamer, které jsou umístěny uvnitř i zvenku jednotlivých cel, dokonce i nad toaletami.

Cela pro jednoho člověka je strohá – jde o místnost o výměře sedm metrů čtverečních. Pod sprchou se nachází turecký záchod. Vězni v celách nesmějí mít nábytek, takže v místnosti podle CNN kromě sprchy není nic dalšího. Postel nebo něco, na čem by se dalo sedět.

„Všimněte si, že zde nejsou žádné ventilátory ani klimatizace,“ vysvětluje reportérům Matthew, bývalý učitel, který se do vězení dostal kvůli užívání a prodeji drog. „V některých obdobích je tam nesnesitelně.“

K dispozici má v cele pouze slaměnou rohož. Raději ale spí na betonové podlaze. „Je to tak chladnější,“ říká. Jednačtyřicetiletý muž byl za prodej metamfetaminu odsouzen k více než sedmi letům vězení a sedmi ranám rákoskou.

Na otázku, zda měla hrozba trestu smrti, který singapurské zákony umožňují udělit za drogové delikty, odstrašující účinek na jeho obchody, Matthew odpovídá: „Rád bych řekl, že ano, ale pravdou je, že jsem o tom v té době nepřemýšlel. Ve skutečnosti jsem se celé otázce důsledků aktivně vyhýbal.“

Na odstrašení přitom Singapur spoléhá. „Naše filozofie vězeňství není stejná jako například skandinávská filozofie,“ vysvětlil americké stanici singapurský ministr vnitra Kasiviswanathan Shanmugam. „Rozhodli jsme se pro přísnost, není to prázdninový dům,“ dodává. „Má to být tvrdé.“

Singapurské úřady podle CNN tvrdí, že za mříže se po propuštění do dvou let vrací zhruba jeden z pěti trestanců. Ve Spojených státech je to jeden ze tří, což americká stanice označuje za jednu z nejvyšších úrovní recidivy na světě.

Proč jsou tresty za držení a prodej drog v Singapuru tak vysoké?

Singapur ukládá trest smrti pro osoby usvědčené z dodání určitého množství nelegálních drog – 15 gramů heroinu, 30 gramů kokainu, 250 gramů metamfetaminu nebo 500 gramů konopí. Tímto přístupem se tak městský stát řadí do malého klubu zemí, jako je například Írán, Severní Korea nebo Saúdská Arábie, které za drogové delikty odsouzené popravují.

Podle singapurského ministra vnitra Kasiviswanathana Shanmugama je válka proti drogám v jeho zemi „existenční boj“ a jakékoliv zmírnění tvrdého postoje by mohlo vést k chaosu.

Přísné tresty se netýkají pouze osob žijících v městském státě, ale i jejich návštěvníků nebo lidí, které mají v Singapuru trvalé bydliště – i pro ně je nezákonná také konzumace drog za hranicemi země. Po návratu mohou být podrobeni testu, který vede ke stejnému rozsudku.

Singapur je jednou z nejbohatších zemí a nachází se v poměrně těsné blízkosti nechvalně známého Zlatého trojúhelníku – hornatého průsečíku Thajska, Laosu a Myanmaru, který OSN označila za největší zdroj opia na světě. Drogy se tam tak dají prodat dobře a mnohem dráž.

Za rok 2024 byly v Singapuru v souvislosti s drogami vykonány čtyři tresty smrti – poslední se týkal 64letého muže, který byl usmrcen oběšením.

Záměrně tvrdé podmínky ve věznici ostře kontrastují s hojnými sděleními o emočním zdraví ve společných prostorách, všimli si reportéři.

Dílna, kde za malý plat vězni balí šampony proti lupům a instantní kávu, je polepena motivačními citáty osobností jako Steve Jobs nebo Nelson Mandela. Učebny, kde vězni dostávají lekce zvládání hněvu nebo pracovní výcvik, jsou zase zdobeny kreslenými postavičkami a fotografiemi vodopádů.

Představitelé singapurské vězeňské služby tvrdí, že nabádají dozorce, aby o sobě přemýšleli jako o „kapitánech životů“, kteří pomáhají napravovat vězeňskou populaci.

Reuben Leong, důstojník pověřený vedením nápravné jednotky, ale říká, že práce ve vězení není bez rizik. Každých několik týdnů podle něj dochází k násilným incidentům – obvykle ke rvačkám mezi vězni. „Přijdou období, kdy mohou být nároční, mohou být hrubí, mohou se k vám chovat nepřátelsky,“ vysvětluje.

Válka proti drogám

Podle singapurských představitelů, kteří se odvolávají na průzkumy, je tvrdá drogová politika mezi občany země přijímána pozitivně. Při veřejných vystoupeních ministr Shanmugam často zdůrazňuje veřejné užívání drog v ulicích evropských a amerických měst, aby přístup Singapuru k drogovému problému ospravedlnil.

Oproti Hongkongu, další bývalé britské kolonii, která uplatňuje nulovou toleranci vůči drogám, má Singapur o 25 procent menší počet obyvatel. Přesto v Hongkongu v uplynulém roce došlo ke 3406 zatčením za držení či prodej drog – tedy jen o několik stovek více než v Singapuru. Tam úřady za drogy zadržely 3101 osob.

Podle Shanmugama se počet drogových zatčení v Singapuru v roce 2023 zvýšil o deset procent – což naznačuje, že hrozba smrti možná nepůsobí jako odstrašující prostředek proti kriminalitě. „Je to boj, o kterém nikdy neřeknete, že jste ho vyhráli,“ říká ministr.

Související témata:

Doporučované