Hlavní obsah

Uši i podbradek. Putin v Mariupolu oživil spekulace o dvojnících

Bez komentáře: Putin při návštěvě Mariupolu podle ruských státních médií řídil auto a mluvil s místními. V čase 1:52 můžete slyšet ženu, která na něj křičí, že je „vše jen na oko“.Video: AP

 

Reklama

Podle oficiální verze se ruský prezident Vladimir Putin v Mariupolu setkal s místními obyvateli, řada komentátorů ale videa považuje za zmanipulovaná.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin o víkendu nečekaně navštívil Mariupol, ukrajinský přístav, který Rusko dobylo poté, co jeho velkou část zničilo.

Úvodní video, které zveřejnila ruská státní televize RIA Novosti, ukazuje Putina, jak v noci projíždí autem ulicemi a hovoří s lidmi. Podle Kremlu se to stalo v sobotu pozdě večer. Zřejmě šlo o jeho první cestu na ukrajinská území, která Rusko na podzim nezákonně anektovalo.

Podle agentury TASS Putin přicestoval do Mariupolu vrtulníkem. Na videu je v autě s ruským vicepremiérem Maratem Chusnullinem, který vysvětluje, jak pokračuje rekonstrukce města.

Putin si podle Kremlu o víkendu prohlédl několik čtvrtí města, bavil se s místními obyvateli, kteří dostali nové byty místo zničených, a také doma navštívil jednu z místních rodin. Ruský vůdce se prý rozhodl Mariupolem projet spontánně, vůz dokonce sám řídil.

Právě proto řada novinářů ruskou verzi zpochybňuje. Podle nich je nepravděpodobné, aby Putin podstoupil takové bezpečnostní riziko.

Více o zatykači na ruského prezidenta

Soudci Mezinárodního trestního soudu (ICC) vydali zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina a zmocněnkyni pro práva dětí Marii Lvovovou-Bělovovou za válečné zločiny na Ukrajině. Moskva ale autoritu soudu neuznává.

„Všechno je to na oko,“ křičela na Putina žena zpovzdálí

Na videozáznamu z návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina v okupovaném Mariupolu je slyšet, jak při jeho hovoru s lidmi na ulici jakási žena zpovzdálí zakřičí. Slovům je sice špatně rozumět, ale podle ruského exilového serveru Meduza volá: „Nic z toho není pravda, všechno je to na oko!“

Na záznamu je vidět, jak se vicepremiér Marat Chusnullin a další lidé stojící za Putinem ohlížejí a ukazují směrem, odkud se výkřik ozval.

Agentura TASS výkřik ze svého videa vystřihla, ale RIA Novosti se ho zbavit zapomněla.Video: AP

Řada lidí rovněž poukazuje na to, že když Putin projíždí Moskvou, jsou zpravidla vyklizeny celé ulice. „Putinova ochranka by v žádném případě nedovolila tak blízké setkání s veřejností. Natož v Mariupolu,“ napsal na twitter novinář časopisu The Economist Oliver Carroll.

Ze zatím neověřených informací také vyplývá, že mnozí z těch, kteří se s Putinem v Mariupolu setkali jako náhodní místní lidé, jsou ve skutečnosti agenty ruské bezpečnostní služby FSB.

Putin a dvojník?

Putinova návštěva na Ukrajině oživila také konspirační tvrzení, že ruský vůdce může při veřejných vystoupeních používat tým dvojníků. Petro Andrjuščenko, poradce legitimního ukrajinského starosty Mariupolu, napsal na Telegramu, že okupovanou oblast navštívil „Putin, nebo jeden z jeho dvojníků“.

„Který z nich je podle vás ten pravý?“ ptal se na twitteru poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko, který poukazoval na to, jak se v čase měnila Putinova brada.

Ačkoli se tvrzení, že Putin používá dvojníka, od loňského února, kdy začala ruská invaze na Ukrajinu, množí, nejsou nová a neomezují se pouze na ruského vůdce.

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky generálmajor Kyrylo Budanov již ve starším rozhovoru pro Daily Mail naznačil, že ruský vůdce využívá dokonce celý tým dvojníků. Budanov tvrdí, že v minulosti dvojníci Putina zastupovali pouze při „zvláštních příležitostech“, ale od invaze na Ukrajinu se z nich stala „běžná praxe“.

Putin na Krymu

Při nečekané návštěvě černomořského přístavního města Sevastopol Putin podle záběrů z ruské státní televize navštívil uměleckou školu v doprovodu místního gubernátora Michaila Razvožajeva.

„Víme konkrétně o třech lidech, kteří se neustále objevují, ale kolik jich je doopravdy, nevíme. Všichni si nechali udělat plastickou operaci, aby vypadali stejně. Jediné, co je prozrazuje, je jejich výška. Je to vidět na videích a fotografiích. Také gestikulace, řeč těla a ušní lalůčky, protože ty jsou u každého člověka jedinečné,“ tvrdil Budanov loni v říjnu.

Uši jako důkaz

Nebyl to jediný případ, kdy Budanov jako důkaz zmiňoval uši. Podle týdeníku Newsweek to zopakoval během srpnového vystoupení v ukrajinské televizi Groshi. Konkrétní důkazy, které by tvrzení o tom, že Putin používá dvojníka, podpořily, ale nepředložil.

Zatímco Budanovova tvrzení o Putinově zdravotním stavu nebo používání dvojníků tak nelze ověřit, charakteristiky uší se jako forenzní důkaz používají již desítky let. Od 50. let 20. století pomáhá měření uší identifikovat osoby podezřelé ze spáchání trestného činu a v éře algoritmů by podle serveru Wired mohly být uši identifikované pomocí softwaru jedinečnějším identifikátorem než otisky prstů.

Ukrajina jako Bosna?

Poté, co ukrajinská armáda získala zpět některé oblasti kontrolované i měsíc ruskou armádou, odkryla se zvěrstva, která páchala. „Cítím zmar z toho, že se tyto věci dějí znovu,“ říká o válce na Ukrajině balkanista František Šístek v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

„S přibývajícím věkem se ucho nemění – jen se zvětšuje, ale jeho proporce zůstávají stejné,“ řekl pro web BBC Mark Nixon, odborník na počítačové vidění z University of Southampton a přední výzkumník v oblasti rozpoznávání uší.

Pokroky v technologii 3D skenování umožňují identifikovat člověka i z rozmazaného obrázku na základě měření vzdálenosti lalůčku od dvou bodů na horním okraji ucha, a to s 99,6% přesností za pouhé 0,02 milisekundy, informovala BBC už v roce 2017.

Putinova „nemoc“

Budanov se domnívá, že Putin je vážně nemocný, což je další teorie, která již dlouho koluje mezi kritiky ruského vůdce, kteří se domnívají, že může trpět různými nemocemi, od rakoviny až po mlhavý a blíže nespecifikovaný „velmi špatný psychický a fyzický stav“, jak Budanov spekuloval loni v květnu pro Sky News.

Teorie o tom, že politické osobnosti používají dvojníky, často zřejmě korespondují s pověstmi o jejich nemoci nebo jiné slabosti, která jim jinak brání plnit jejich vůdčí povinnosti. Zůstává nejasné, zda Putin někdy nějakého použil. Spekulacím na toto téma se však zřejmě nedá odolat.

Co na návštěvu říká Ukrajina?

Mariupolský starosta v exilu Vadym Bojčenko řekl BBC, že Putin je „zločinec“, který se „vrátil na místo činu“. „Přijel se osobně podívat, co udělal. Přijel se podívat, za co bude potrestán,“ stěžoval si. Další představitelé ukrajinského exilu uvedli, že Putin přijel v noci, aby neviděl zničené město za denního světla.

Prezident Volodymyr Zelenskyj se ve svém nedělním večerním projevu o Putinově návštěvě Mariupolu přímo nezmínil. „Zlý stát (Rusko) se bude zodpovídat z každého teroristického činu proti Ukrajincům,“ přislíbil však. Zelenskyj se znovu zmínil o zatykači, který na Putina minulý týden vydal Mezinárodní trestní soud (ICC), a označil jej za „bod obratu“.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak označil Putinovu návštěvu za „cynismus“ a „nedostatek lítosti“. „Zločinec se vždy vrací na místo činu,“ napsal Podoljak na twitteru.

Mariupol – strategický cíl

Bitva o Mariupol byla jednou z rozhodujících bitev počátku války. Byla to pravděpodobně jediná část fronty, kam Rusové na počátku války vstoupili a věděli, že budou čelit silnému odporu.

Mariupol Rusko obsadilo po prudkých bojích a intenzivním bombardování loni v květnu. Poradce mariupolského starosty Andrjuščenko dříve v rozhovoru s BBC uvedl, že novostavby, které si ve městě Putin prohlédl, jsou jen malým ostrůvkem opravených domů v jinak zdevastovaném městě.

Ukrajina uvádí, že ve městě zemřelo více než 20 tisíc lidí. Analýza OSN odhaduje, že poškozeno bylo 90 % budov. Z města uteklo přibližně 350 tisíc lidí z předválečné populace čítající přibližně 500 tisíc obyvatel.

Reklama

Doporučované