Hlavní obsah

Putin si v Kazani stěžoval na NATO. Je to nefér, říká

Foto: Kristina Kormilitsyna/brics-russia2024.ru host photo agency

Vladimir Putin, summit BRICS v ruské Kazani.

Putin podle Reuters nepopřel tvrzení, že Severní Korea vyslala své vojáky do Ruska. Zároveň obvinil Západ, že eskaloval krizi na Ukrajině, kterou Putin začal.

Článek

Vladimir Putin ve čtvrtek po summitu BRICS obvinil Západ z nespravedlivého rozšiřování Severoatlantické aliance, píše agentura TASS. „Není tu žádná spravedlnost a my chceme tuto situaci změnit a dosáhneme toho,“ citovala agentura TASS šéfa Kremlu.

Velkou vlnu rozšíření Severoatlantická aliance zažila na přelomu tisíciletí, kdy do ní vstoupila řada středoevropských a východoevropských zemí, včetně Česka. V důsledku vpádu ruské armády na ukrajinské území, který Moskva zahájila v únoru 2022, se k NATO připojily Finsko a Švédsko. O přijetí do aliance usiluje i samotná Ukrajina, která se třetím rokem za podpory Západu brání ruské invazi. Šéf NATO Mark Rutte minulý týden při schůzce ministrů obrany členských zemí bloku prohlásil, že je jasné, že Ukrajina členem aliance bude, je pouze otázkou, kdy se tak stane.

Putin ve čtvrtek také nepopřel tvrzení, že Severní Korea vyslala své vojáky do Ruska, napsala agentura Reuters. Šéf Kremlu na tiskové konferenci po summitu skupiny rozvíjejících se zemí BRICS dodal, že je na Moskvě, jak naplní smlouvu o vzájemné obraně, kterou letos uzavřela s Pchjongjangem.

Spojené státy uvedly, že mají důkazy, že KLDR vyslala do Ruska 3000 vojáků k možnému nasazení v bojích na Ukrajině. Reuters podotýká, že by šlo o výraznou eskalaci konfliktu, který Rusko rozpoutalo předloni v únoru.

Doporučované