Hlavní obsah

Putin je pro Ukrajinu legitimním cílem. Rozpoutal válku, říká politolog

Foto: kremlin.ru

Ruský vůdce Vladimir Putin na návštěvě Běloruska.

Pro Ukrajince je Putin legitimním cílem už jen proto, že proti nim rozpoutal válku. Určitě je to ale i zpravodajská hra, hodnotí možný atentát politolog Karel Svoboda z Fakulty sociálních věd UK.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ukrajinské tajné služby připravovaly atentát na ruského prezidenta Vladimira Putina a ministra obrany Andreje Belousova, řekl v ruské televizi náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

Útok se měl podle jeho tvrzení odehrát 28. července, když oba slavili v Petrohradu den ruského námořnictva. Belousov prý však předtím zatelefonoval svému americkému protějšku Lloydu Austinovi, aby od takového plánu Kyjev odradil. Ukrajina se k ruskému tvrzení nevyjádřila.

Po atentátu na ruského prezidenta by následovala brutální odveta, ať už by po Vladimiru Putinovi nastoupil kdokoliv, domnívá se Karel Svoboda, politolog specializující se na Rusko.

Jak hodnotíte ruské tvrzení o ukrajinském atentátu na Vladimira Putina? Může to být pravda, nebo jde spíš o zpravodajskou hru?

Zpravodajská hra je to určitě. Už jenom proto, že tu zprávu Rusové vůbec vypustili. Pro Ukrajince je Putin legitimním cílem, protože zahájil válku proti Ukrajině. Strašně těžko se to hodnotí, existují i důvody domnívat se, že by to mohlo vést k eskalaci. Vidíme to i na střelách, které dodaly Ukrajině Spojené státy a odmítají, aby je mohla používat na ruském území. Prostředí zpravodajských služeb je v tomto směru velice skoupé na informace, zcela logicky.

Kdo je Karel Svoboda

  • Rusista a politolog, který vyučuje na Katedře ruských a východoevropských studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.
  • Je autorem monografie Autokrat a jeho doba: Rusko a revoluce v letech 18301831.
Foto: FSV UK

Karel Svoboda

Zmínil jste možnou eskalaci. Můžou to Rusové vzít i jako záminku k odvetě?

Samozřejmě můžou. Už jen fakt, že zprávu dali do světa, může na takovou záminku ukazovat. Rusové se stále tváří, že jim je ubližováno, protože se Ukrajina brání, takže bych se ani nedivil, kdyby to tímto způsobem využili. Na druhou stranu už nevím, co ještě horšího mohou udělat kromě použití jaderné bomby – to je ale řádově někde jinde než konvenční válka, kterou teď vedou.

Myslíte, že by z ukrajinského pohledu mělo smysl dělat cílené atentáty v Rusku, podobně jako to dělá třeba Izrael v Íránu?

To je opravdu těžké hodnotit. Zaujalo mě, že se Ukrajinci přihlásili k útoku v Mali. Kdyby se přitom k něčemu takovému nepřihlásili, mohli by říkat, že Rusové Afriku nezvládají a to, co tam dělají, není efektivní. Podobné to bylo i s dronovými útoky proti Kremlu, ke kterým se zpětně Ukrajinci přihlásili. Tyto hry a strategie jsou těžko odhadnutelné. Samozřejmě, že atentát na ruského prezidenta by vyvolal brutální odvetu. Neumím si představit, že kdokoliv, kdo by nastoupil po Putinovi, kdyby se atentát povedl, by to jen přešel.

Už minulý týden Rusové vypustili zprávu, že Belousov volal do USA, přímo se spojil se svým protějškem a varoval, že Ukrajinci něco chystají a ať to nedělají. To ale také může být zpravodajská hra s cílem podpořit válečné nadšení v Rusku.

Doporučované