Hlavní obsah

Putin a Si chtějí rozšířit „protiváhu Západu“. Spojence hledají v Asii

Foto: Kremlin.ru

Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching.

Prezidenti Ruska a Číny se snaží o rozšíření Šanghajské organizace pro spolupráci. Autokratičtí prezidenti jsou přesvědčeni, že éra, ve které byly u moci Spojené státy, je u konce.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V hlavním městě Kazachstánu Astaně ve čtvrtek končí dvoudenní summit Šanghajské organizace pro spolupráci. Ruský prezident Vladimir Putin s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem se zde shodli na nutnosti rozšiřovat euroasijskou spolupráci.

Si Ťin-pching v Astaně naléhal na členy regionálního bezpečnostního klubu, aby se bránili vnějšímu vměšování. Putin měl na výročním setkání skupin hovořit o vytvoření nového euroasijského bezpečnostního systému, informuje agentura Reuters.

Čínský a ruský prezident spolu se středoasijskými zeměmi Kazachstánem, Tádžikistánem, Kyrgyzstánem a Uzbekistánem založili Šanghajskou organizaci pro spolupráci v roce 2001. Později se rozšířila o Indii, Írán a Pákistán, ve čtvrtek se oficiálně stalo členem uskupení Bělorusko.

Skupina zastupuje rovněž nové klíčové zákazníky pro ruské komodity včetně ropy a plynu, na které západní mocnosti uvalily sankce kvůli válce na Ukrajině. Právě sankce Moskvu přiměly, aby svůj trh zaměřila na Asii a ze Šanghajské organizace pro spolupráci vytvořila protiváhu Západu.

„Musíme bránit svoje právo na rozvoj,“ řekl Si Ťin-pching během setkání v kazašské Astaně. Blok má podle čínského prezidenta vyřešit vnitřní rozdíly, hledat společnou řeč a vyřešit problémy se spoluprací.

Si Ťin-pching s Putinem věří, že se éra po studené válce, ve které na vrcholu stály USA, hroutí. USA považují Čínu za svého největšího konkurenta a Rusko zase za největší bezpečnostní hrozbu.

Doporučované