Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

34krát vinen. Co znamená přelomový verdikt nad Donaldem Trumpem

Foto: Charly Triballeau/Pool, Getty Images

Donald Trump po vynesení rozsudku.

aktualizováno •

Kampaň Donalda Trumpa po verdiktu poroty mluví o honu na čarodějnice. Soudce by měl o trestu rozhodnout 11. července.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Donald Trump si ve čtvrtek od poroty vyslechl verdikt vinen, a to ve všech 34 obviněních, jimž u soudu v New Yorku čelil. Pro předpokládaného republikánského kandidáta do listopadového klání o Bílý dům to znamená komplikace.

Jak se k verdiktu poroty v případu falšování finančních záznamů postaví soudce Juan Merchan, bude známo 11. července. Nemusí ale Trumpa poslat do vězení.

Exprezident si podle agentury AP verdikt poroty vyslechl s kamenným výrazem ve tváři. Následně zopakoval, že se cítí nevinný. „Skutečný verdikt přinesou prezidentské volby,“ dodal.

V pátek pak při projevu v atriu mrakodrapu Trump Tower v New Yorku kritizoval stávající vládu i soudce, kterého označil mj. za „tyrana“. Svědci přivedení obhajobou byli podle něj během procesu „doslova ukřižováni“.

V čem tkví podstata případu?

Podle obžaloby nezákonně zaevidovaná platba v účetnictví. V roce 2016, kdy se konaly prezidentské volby, ve kterých Trump zvítězil a na následující čtyři roky usedl v Bílém domě, mohla jeho úspěch zmařit pornoherečka Stormy Daniels.

Ta chtěla vyjít na světlo s tvrzením, že s podnikatelem měla poměr, což Trump dodnes popírá. Aby se vyhnul skandálu, měl si koupit její mlčení za 130 tisíc dolarů (zhruba 2,8 milionu korun), které jí vyplatil jeho právník Michael Cohen.

Tomu prý pak Trump částku splácel v sérii plateb prostřednictvím své společnosti. Splátky ovšem podle žalobců maskoval jako právní výdaje firmy, čímž porušil newyorské zákony.

Jak dlouho porota jednala?

Pro některé překvapivě krátce – něco málo přes den. Některé odhady přitom hovořily o tom, že se verdikt dá očekávat až příští středu.

Není bez zajímavosti, že porotu tvořilo sedm mužů a pět žen, jejichž identitu ovšem soudci zakázali zveřejňovat kvůli obavám o jejich bezpečnost a soukromí.

Co zaznělo v závěrečných řečech?

Zejména očerňování. Trumpovi advokáti se v průběhu celého procesu i během závěrečné řeči soustředili hlavně na Cohena – zpochybňovali jeho důvěryhodnost a porotu se snažili přesvědčit, že trestní případ obžaloby proti bývalému prezidentovi je zcela závislý právě na Cohenově svědectví, tedy na svědectví „MVP lhářů“, které má za cíl Trumpa dostat.

Pokud jde o obžalobu, ta se za Cohena ve svém více než čtyřhodinovém závěrečném proslovu postavila. I když jde podle ní o víc, existuje prý spousta potvrzení Cohenovy výpovědi, a to jak z dokumentů, tak i ze svědectví dalších lidí. Všechny cesty proto podle ní nevyhnutelně vedou k Trumpovi, který měl ze situace největší prospěch.

Během procesu vypovídala i sama Stormy Daniels, kterou se obhajoba snažila vykreslit jako ženu toužící po penězích, která si vymýšlí detaily. Například podle bývalého manhattanského prokurátora Jeremyho Salanda, kterého cituje web BBC, však Trumpovi právníci příliš neuspěli.

Co by mohl přinést Trumpův návrat?

Pokud se Donald Trump opět dostane do Bílého domu, může prosazovat velké změny nejen doma. Seznam Zprávy přinášejí přehled zemí, které mají důvod k obavám.

Půjde Trump do vězení?

To se zatím nedá říct. Všechna obvinění jsou v New Yorku v nejnižší kategorii trestných činů a za každé z nich Trumpovi hrozí maximální trest odnětí svobody v délce čtyř let.

Jak již bylo zmíněno, soudce může udělit podmíněný trest. Anebo – jelikož byl Trump uznán vinným ve všech bodech obžaloby – mu může uložit souběžný trest, a exprezident by si tak tresty odpykal současně.

Exprezidentův advokát Todd Blanche už avizoval, že se proti rozsudku odvolají, jakmile to půjde. Finální výsledek tak pravděpodobně nebudeme znát před listopadovými volbami.

A může případně z vězení vládnout?

Na tuto otázku se zatím nedá odpovědět a musí se ještě odehrát hodně specifických věcí – usvědčení, odsouzení, odvolání, nástup do vězení a hlavně vítězství ve volbách, upozorňuje web CNN.

Americká ústava nicméně umožňuje, aby člověk svou funkci vykonával, i když je odsouzený zločinec, který je za mřížemi.

Pokud by Trump listopadové klání vyhrál, je možné, že by se jeho odpůrci po odsouzení mohli znovu pokusit o impeachment. S tím už dvakrát neuspěli, lze tedy jen hádat, jak by se jim vedlo nyní.

Nejvážnější Trumpovy soudní spory

Stíhání kvůli snaze zvrátit výsledky voleb v roce 2020 i čachry s byznysem. Projděte si přehled nejzávažnějších soudních sporů amerického exprezidenta Donalda Trumpa.

Pokud by byl Donald Trump v tomto státním případu odsouzen, teoreticky by také mohl přijít argument, díky němuž by bylo možné využít ústavní klauzuli o nadřazenosti. Ta zakazuje státům zasahovat do výkonu ústavních pravomocí, aby se Trump nedostal do státního vězení.

Pokud by pak Trump byl usvědčen v jednom ze svých dvou federálních procesů, které se týkají jeho snah zasáhnout do posledních prezidentských voleb a přechovávání tajných dokumentů, a měl by skončit ve federálním vězení, mohl by se jako prezident pokusit omilostnit sám sebe, případně alespoň nařídit své uvěznění v Bílém domě. Stejně jako v předešlé teorii jde však o neprobádané území.

Jak reagoval Trump a jeho štáb?

V minulosti se Trumpův volební štáb opakovaně pokoušel využít právní spory ve svůj prospěch. A snaží se o to i teď, poté, co si exprezident vyslechl klíčový rozsudek.

Jen několik minut poté, co byl shledán vinným, byly oficiální stránky Trumpovy kampaně přesměrovány na web, kde se vybírají finanční příspěvky od podporovatelů. A kde je Trump označen za politického vězně.

„Byl jsem odsouzen ve zmanipulovaném politickém honu na čarodějnice: NEUDĚLAL JSEM NIC ŠPATNÉHO! Provedli razii v mém domě, zatkli mě, pořídili si mou fotografii a teď mě právě usvědčili!“ stojí na stránce. V pátečním vystoupení pak Trump prohlásil, že během krátké doby vybral 39 milionů dolarů (asi 890 milionů korun).

Trump také znovu mluvil o „honu na čarodějnice“, zopakoval, že se nedopustil ničeho nezákonného, šlo prý o standardní dohodu o mlčenlivosti. „Naprosto legální, naprosto běžné,“ řekl exprezident.

Kritizoval své politické konkurenty i soudce Juana Merchana, kterého označil za „tyrana“, řekl o něm, že „sice vypadá jako anděl, ale je to ďábel“, a jeho postup označil za zmanipulovaný. „Jsem vedoucí kandidát na prezidenta a vztahuje se na mě zákaz vyjadřování (o některých svědcích a aktérech sporu, pozn. red.) od muže, který nedokáže dát dohromady dvě věty,“ stěžoval si Trump.

Související témata:

Doporučované