Hlavní obsah

Puigdemont je zpět v Belgii, ve Španělsku navzdory zatykači strávil dva dny

Foto: Shutterstock.com

Na Carlese Puigdemonta je ve Španělsku vydán zatykač.

Katalánský expremiér Carles Puigdemont se několik let ukrývá v Belgii, ve Španělsku je na něj vydaný zatykač. Tento týden se však dva dny zdržoval ve Španělsku, přičemž vystoupil na demonstraci v Barceloně. Policie ho nezatkla.

Článek

Katalánský expremiér Carles Puigdemont, který se ve čtvrtek po téměř sedmi letech v exilu krátce objevil v Barceloně, je zpět v Belgii. Podle španělských médií to katalánskému rozhlasu RAC1 řekl generální tajemník Puigdemontovy strany Junts Jordi Turull. Na Puigdemonta je ve Španělsku vydán zatykač, a ačkoliv měl v Barceloně projev na veřejnosti, katalánská policie ho nezatkla.

Turull v pátek také uvedl, že Puigdemont byl ve Španělsku už v úterý večer. Ve čtvrtek ráno se katalánský expremiér objevil na demonstraci svých příznivců před budovou regionálního parlamentu. V krátkém projevu zopakoval, že „každý národ má právo na sebeurčení“, a rozloučil se zvoláním „Ať žije svobodné Katalánsko!“ Pak zmizel v davu.

Předtím přitom tvrdil, že se vrací do Španělska kvůli zasedání katalánského parlamentu, na němž se ve čtvrtek hlasovalo o novém premiérovi regionu. Tím se po 14 letech stal opět socialista, Salvador Illa, a nikoli zástupce separatistů. Separatisté totiž v květnových volbách ztratili většinu v místním zákonodárném sboru.

Puigdemont čelí ve Španělsku obvinění ze zpronevěry kvůli referendu o nezávislosti Katalánska, které jeho vláda uspořádala v říjnu 2017, ač takové hlasování španělská ústava nepřipouští. Do loňského ledna, kdy začala platit změna trestního zákona prosazená španělskou vládou socialisty Pedra Sáncheze, čelil i obvinění ze vzpoury.

Llarena dnes vyzval katalánskou policii a španělské ministerstvo vnitra, aby mu podaly vysvětlení a našly osoby zodpovědné za Puidgemontův čtvrteční útěk. Ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska novinářům podle AFP při cestě do Paříže řekl, že za operaci, při níž měl být zatčen Puigdemont, je zodpovědná katalánská policie.

Kdo je Carles Puigdemont?

  • Katalánský separatistický politik, coby tehdejší regionální premiér, byl hlavním organizátorem nezákonného referenda o nezávislosti Katalánska na Španělsku z roku 2017.
  • Španělská justice na něj kvůli referendu vydala zatykač, který je dodnes platný. O uplatnění vyhlášené amnestie pro jednotlivé stíhané katalánské separatisty totiž musí znovu rozhodnout soudy.
  • Puigdemont je navíc obviněn ze zpronevěry, na kterou se amnestie nevztahuje.
  • Politik v říjnu 2017 opustil Španělsko a usadil se v Belgii. V roce 2018 ho zatkli v Německu, ale tamní justice ho odmítla vydat do Španělska na základně obvinění ze vzpoury. V roce 2021 ho zatkli v Itálii, ale i tamní úřady ho odmítly vydat.
  • V letech 2019 až 2024 byl poslancem Evropského parlamentu.
Foto: Shutterstock.com

Carles Puigdemont během pobytu v Belgii.

Kvůli referendu, které se v Katalánsku konalo za předchozí španělské pravicové vlády lidovců Mariana Rajoye, dostalo devět separatistických politiků v roce 2019 tresty vězení devět až 13 let. V roce 2021 jim Sánchezova vláda udělila milost.

Podívejte se, jak katalánského expremiéra vítal dav lidí v Barceloně:

Carles Puigdemont na čtvrtečním shromáždění v Barceloně.Video: AP

Doporučované