Hlavní obsah

Čech čeká v Zimbabwe na soud kvůli natáčení. Diplomat popisuje jeho případ

Foto: Repro: zimlive.com

Lukáš Slavík na snímku, který zveřejnil server ZimLive.

V Zimbabwe se mělo v pátek konat soudní přelíčení se zadrženým Čechem Lukášem Slavíkem. Nakonec bylo odročeno na příští týden. Slavík čelí obvinění z „publikování nepravdivých informací“. Hrozí mu trest až 20 let ve vězení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Případ českého cestovatele Lukáše Slavíka sledují místní média od začátku srpna, kdy byl muž zadržen.

Co se zhruba stalo, popsal například jihoafrický zpravodajský server News24 takto: Slavík, pohybující se v provincii Masvingo, se ocitl v blízkosti autonehody, u které zasahovali policisté. Ti Čecha viděli, jak natáčí video, ve kterém popisoval špatný hospodářský stav Zimbabwe: mluvit měl v té chvíli o dlouhých výpadcích elektřiny a dodávek vody.

Zimbabwský zpravodajský server Bulawayo upřesnil, že Slavík se krátce před zadržením nacházel ve svém ubytování, kde ho vyrušil venkovní hluk. Vyšel proto ven, aby zjistil, co se děje, a zahlédl skupinku lidí, jejichž příbuzného srazilo auto.

Slavík následně začal natáčet video ze scény, kde mimo jiné popsal zkušenost s nedostatkem vody, elektřiny a hovořil také o nepřiměřeně vysokých cenách v Zimbabwe kvůli tamní hospodářské situaci.

Na to konto ho policie zadržela a obvinila ze šíření lží.

News24 informuje, že Slavík původně čelil obvinění z „publikování nepravdivých informací“. Později bylo jeho obvinění rozšířeno na „publikování nepravdivých informací s úmyslem podněcovat veřejnost“.

„Zastupitelský úřad České republiky v Zambii s konzulární působností v Zimbabwe se od 2. srpna 2024 zabývá případem zadrženého českého občana v zimbabwském městě Masvingo…,“ potvrdil v rozhovoru pro Seznam Zprávy zástupce vedoucího zastupitelského úřadu v zambijské Lusace Michal Novák. „Muž čelí obvinění z údajného pořizování lživých informací prostřednictvím videa z mobilního telefonu.“

Ekonomika Zimbabwe

Založit novou měnu ZiG, kterou kryjí zlato a devizové rezervy, nebyl až takový problém. Ale vrátit důvěru lidí a především investorů, už bude pro vedení jihoafrického Zimbabwe mnohem obtížnější úkol.

Čekání na rozsudek

Právě dnes si Slavík mohl vyslechnout rozsudek.

„Na pátek 16. srpna 2024 je naplánováno hlavní soudní líčení, ve kterém by mělo dojít k rozuzlení případu. Advokát zadrženého Čecha je přesvedčený o jeho nevině a bude žádat bezpodmínečné propuštění,“ uvedl ve čtvrtek v podvečer Michal Novák.

Situace se ale v pátek změnila. „Soud jednání odročil na 22. srpna z administrativních důvodů. My zůstáváme na místě, poskytujeme českému občanovi veškerou konzulární pomoc a jsme v kontaktu s jeho právním zástupcem,“ uvedl český diplomat v pátek.

Slavíkův obhájce Knowledge Mabvuure přitom původně pro českého občana prosazoval propuštění na kauci. Návrh soud odmítl s tím, že by Slavík mohl v případě propuštění ze země utéct.

Obhájce se podle zpravodajského serveru TellZim News snažil soud přesvědčit, že je Slavík připravený odevzdat pas a všechny cestovní doklady.

Mabvuure navíc při soudním přelíčení argumentoval skutečností, že v Masvingu skutečně docházelo k výpadkům proudu i vody.

Pikantní je, že podle místních médií došlo k výpadku proudu i při samotném líčení o možném propuštění na kauci.

Situaci aktivně řeší i česká strana. „Z titulu své funkce konzula jsem se vypravil do vazební věznice v Masvingu a navštívil zde zadrženého českého občana. Krátce předtím jsem byl přítomen soudnímu slyšení ve věci zamítnutí jeho propuštění na kauci. Soud vyšší instance toto jednání odročil,“ popsal pro Seznam Zprávy Novák ve čtvrtek.

„Mluvil jsem s ním, snažíme se ho podpořit a zajistit mu správné zacházení a podmínky… Intenzivně pracujeme na tom, aby se to vyřešilo,“ doplnil diplomat po pátečním odročení soudu.

Situace v Zimbabwe

Prezidentské volby v Zimbabwe v srpnu 2023 vyhrál Emmerson Mnangagwa. U moci tak zůstává dalších pět let. Kandidát opozice Nelson Chamisa označil zveřejněný výsledek za podvod, volby kritizovali i mezinárodní pozorovatelé.

Situace v Zimbabwe

V souvislosti se zadržením Slavíka server News24 odkazuje na několik vln zatýkání v řadách kritiků vlády, v jejímž čele je prezident Emmerson Mnangagwa. Jen od června bylo zatčeno přes 80 občanských a politických aktivistů.

Podobné zjištění o zatýkání příslušníků opozice a členů občanské společnosti před plánovaným summitem Jihoafrického společenství publikovala i lidskoprávní organizace Amnesty International. Ta eviduje přes 160 zadržených za posledních pár týdnů.

K nedávným vlnám zatýkání se podle News24 kriticky vyjádřily například také zastupitelské úřady USA i EU v Zimbabwe.

Podle právního zástupce Mabvuureho hrozí Slavíkovi s ohledem na to, že mu byl čin překvalifikován i na úmysl podněcovat veřejnost, až dvacetiletý žalář.

Doporučované