Hlavní obsah

První město na světě. Haag zakázal reklamu na fosilní paliva

Foto: Shutterstock.com

Mezinárodní soudní dvůr OSN v Haagu, Palác míru.

Legislativa zakazuje reklamu na produkty a služby spojené s fosilními palivy, které mají vysokou uhlíkovou stopu. V platnost vstoupí od začátku příštího roku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nizozemský Haag se stal prvním městem na světě, které zakázalo reklamu propagující produkty a služby využívající fosilní paliva. Zákon přijatý ve čtvrtek zakazuje veřejně i soukromě financované reklamy na benzin a naftu, leteckou dopravu a výletní lodě, a to v ulicích města, včetně billboardů a autobusových zastávek, informuje deník Guardian. V platnost vstoupí od začátku příštího roku.

Rozhodnutí navazuje na výzvu šéfa OSN Antónia Guterrese, který na začátku letošního roku vyzval vlády a média, aby podobné zákazy zavedly, stejně jako to bylo v případě tabáku.

Některá evropská města se již pokusila omezit dosah vysokoemisních výrobků a služeb prostřednictvím návrhů radních nebo dobrovolných dohod s provozovateli reklamy. Haag je ale první město, které reklamu na takové produkty či služby zakázalo prostřednictvím místní legislativy.

Například rada města Edinburgh se v květnu dohodla na zákazu reklam společností vyrábějících fosilní paliva, leteckých společností, letišť, automobilů na fosilní paliva, výletních lodí, ale i zbraní - to vše však pouze na reklamních plochách, které sama vlastní. Společnosti, které tyto produkty prodávají, navíc nebudou moci sponzorovat akce nebo uzavírat jiná partnerství v hlavním městě Skotska.

Zákaz přicházející z Haagu je právně závazný a jeho přijetí trvalo dva roky. Zakazuje sice propagovat výrobky a služby z fosilních paliv, ale nevztahuje se na politickou reklamu, která se tématu dotýká, ani na reklamy, které propagují obecnou značku.

„Přání zavést zákaz fosilní reklamy prostřednictvím vyhlášky má více měst, ale všechna čekala, až se do toho jako první pustí nějaké jiné. Tímto městem je Haag,“ řekla Femke Sleegersová z nizozemské reklamní skupiny Reclame Fossielvrij, která se podílela na propagaci kampaně za zákaz fosilních paliv.

Haagská legislativa je proto považována za potenciální katalyzátor podobných kampaní po celém světě, včetně kanadského Toronta a rakouského Štýrského Hradce. Zákon byl navržen také v nizozemském hlavním městě Amsterodamu.

Doporučované