Hlavní obsah

První letošní Nobelovu cenu získala dvojice vědců za objev microRNA

Foto: X.com/NobelPrize

Victor Ambros a Gary Ruvkun, letošní laureáti Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství.

aktualizováno •

Laureáty oznámil švédský Karolínský institut.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nobelovský týden začal. Prvními letošními laureáty se stali Američané Victor Ambros a Gary Ruvkun, a to za objev microRNA, velmi malých molekul ribonukleové kyseliny (RNA).

Nobelův výbor k tomu na svém webu píše, že microRNA „hrají klíčovou roli v genové regulaci“.

Koncem 80. let pracovali Ambros s Ruvkunem v laboratoři Roberta Horvitze, rovněž pozdějšího nobelisty. Právě tam začalo jejich zkoumání „poměrně nenáročné“, milimetr dlouhé škrkavky C. elegans, které je postupně přivedlo až k objevu do té doby neznámého typu RNA - microRNA.

Výsledky publikovali v roce 1993, Karolinský institut ale v té souvislosti upozorňuje, že až do roku 2000 vědeckou komunitu nijak zvlášť nezaujaly, jelikož se mělo za to, že neobvyklý mechanismus genové regulace je zvláštnost typická pro C. elegans, ale „irelevantní pro lidi a složitější živočichy“. To se změnilo, když Ruvkun objevil další microRNA.

Nyní už je podle Karolínského institutu jasné, že microRNA hraje významnou roli pro vývoj a fungování organismů. „Jejich převratný objev odhalil zcela nový princip genové regulace, který se ukázal jako zásadní pro mnohobuněčné organismy včetně člověka,“ píše se ve zdůvodnění.

Loni prestižní ocenění, s nímž se pojí odměna ve výši 11 milionů švédských korun (24,5 milionu Kč), získali Maďarka Katalin Karikóová a Američan Drew Weissman, kteří položili základy pro vývoj mRNA vakcín proti nemoci covid-19.

Do letoška se Nobelova cena za fyziologii a lékařství předávala celkem 114krát a získalo ji 227 odborníků.

Alfred Nobel a Nobelova cena

Foto: Jeppe Gustafsson, Shutterstock.com

Nobelova cena s tváří Alfreda Nobela.

  • Alfred Nobel (1833–1896) byl mimořádně talentovaný švédský chemik, vynálezce, podnikatel. Mluvil šesti jazyky, první patent získal ve 24 letech.
  • V roce 1867 si patentoval objev dynamitu. Jeho cílem bylo vyvinout výbušninu, při jejíž výrobě bude možno bezpečněji zacházet s nitroglycerinem.
  • Za svůj život získal 355 patentů.
  • Svůj majetek odkázal nadaci, která se měla postarat o každoroční udělování cen za „největší přínosy lidstvu“ v oblastech fyziky, chemie, fyziologie nebo lékařství, literatury a za mír. V současnosti by Nobelův majetek představoval částku přibližně 150 milionů eur.
  • K rozhodnutí sepsat tuto poslední vůli Nobela zřejmě přiměl omyl médií, která napsala jeho nekrolog a nazvala ho „Zemřel obchodník se smrtí“. Ve skutečnosti tehdy zemřel Nobelův bratr.
  • Nobelovy ceny jsou předávány každoročně 10. prosince v den výročí Nobelovy smrti.
  • Největší spory pravidelně provázejí udělení Nobelovy ceny za literaturu a za mír. Ale například podle akademika Jiřího Drahoše hraje politikaření velkou roli i při udělování cen v exaktních vědeckých oborech.
  • Podle Drahoše Jaroslavu Heyrovskému cenu nepřál třeba jeden švédský chemik, jeho přímý konkurent ve výzkumu v oblasti elektrochemie. „Právě on jeho práce kritizoval a způsobil, že nebyl oceněný daleko dřív,“ popisuje Drahoš. „Uvědomil jsem si, že Nobelova cena je sice významná, ale taky je to velké politikum.“

Doporučované