Hlavní obsah

„Proč to náš stát dovolil?“ Rusové kvůli vpádu Ukrajinců spílají úřadům

Operace v Kurské oblasti.Video: twitter/PaulConRO, twitter/wartranslated, twitter/front_ukrainian

Ruskou Kurskou oblast, kam pronikly ukrajinské síly, v posledních desítkách hodin opustily tisíce lidí, ne všichni se ale mohou evakuovat. Místní si podle ruských zdrojů stěžují na nefungující dopravu i chabou přípravu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Kyjevský režim podnikl další rozsáhlou provokaci. Střílí bez rozdílu z různých typů zbraní, včetně raket, na civilní budovy, obytné domy a sanitky,“ pronesl ve středu ruský prezident Vladimir Putin, když na setkání s vládními představiteli mluvil o vývoji v Kurském regionu, kam měly v úterý vkročit ukrajinské síly.

Kyjev informace o vpádu na území nepřítele, jehož agresi se už přes dva roky brání, nepotvrdil. Přítomnost jeho sil tak sice potvrzují geolokalizované záběry, jediné oficiální zprávy ale pocházejí od ruských úřadů.

Podle nich v důsledků bojů v regionu zemřelo nejméně pět civilistů. Ruský exilový server Mediazona napsal, že se podařilo čtyři z nich identifikovat. Je mezi nimi třeba Alexandr Čekalin, otec jednoho z hráčů tamního fotbalového klubu Avangard, který působil jako zdravotník. Zahynout měl i řidič „jeho“ sanitky.

Další obětí je podle novinářů 28letá těhotná žena Nina Kuzněcovová, která se dostala pod palbu, když spolu s manželem a dvouletým synem prchali z města Sudža. Čtvrtou obětí pak má být Alexej Trubicyn, který do Sudžanského okresu mířil vyzvednout svoji matku.

Napříč médii se objevují zprávy, že civilních obětí bude pravděpodobně více, oficiálně však informace potvrzené nejsou. Ruské ministerstvo zdravotnictví napsalo, že registruje 31 zraněných včetně šesti dětí.

Státní televize Rossija 24 podle serveru Kyiv Independent uvedla, že při útoku dronu byl v Kurské oblasti vážně zraněn významný propagandista a prokremelský televizní reportér Jevgenij Poddubnyj.

Foto: ISW, Seznam Zprávy

Ukrajinský útok na ruskou Kurskou oblast.

(Ne)možná evakuace

V Kurské oblasti kvůli pokračujícím bojům platí výjimečný stav. Úřadující šéf regionu Alexej Smirnov už ve středu uvedl, že za posledních 24 hodin oblast opustilo několik tisíc lidí.

Nejvíce zpráv v médiích se týká již zmíněné Sudži, která leží asi 10 km od hranice a v jejíž blízkosti měli Ukrajinci na ruské území vpadnout.

Z dostupných záběrů zatím nevyplývá, že by ukrajinské jednotky vstoupily přímo do města, starosta Vitalij Slaščev ale státní agentuře RIA Novosti popsal „velmi napjatou“ atmosféru, která na místě panuje. Prohlásil také, že nemá čas s novináři dlouho mluvit, jelikož na úřad volá mnoho lidí kvůli evakuaci.

Místní kněz Jevgenij Šestopalov pak ve videu, které sdílela ruská média a na kterého se odkazuje web France24, uvedl, že Sudža „hoří“ a že obyvatelé, kteří se nemohli evakuovat, se ukrývají v jeho kostele. Ne všichni podle něj mohou jen tak odejít a doprava v podstatě nefunguje.

Ukázat prstem

Právě s řízenou evakuací mát být v celé Kurské oblasti momentálně problém; lidé žádají úřady o pomoc a obviňují je, že nedělají dost. Nejde totiž o první ukrajinský vpád do ruských pohraničních regionů, tentokrát se ale útok zdá být většího rozsahu a mnohem připravenější.

Více o vpádu ukrajinských jednotek

Vpád ukrajinských jednotek do ruské Kurské oblasti by mohl oslabit schopnost Kyjeva bránit se v dalších úsecích fronty. Tam mají momentálně Rusové navrch. Minulé výpady navíc z hlediska Ukrajiny nebyly příliš úspěšné.

„Proč to náš stát dovolil? Pokud nedokážete ochránit své lidi, proveďte evakuaci. Výsledkem jsou opět oběti,“ citoval server The Moscow Times obyvatele Kurska Andreje Nezlobina, který se o pocity podělil na sociální síti VKontakte.

V návaznosti na útok se pak na ministerstvo obrany za jeho údajnou nedbalost obořili i ruští prováleční blogeři. „Věděli jsme, že ukrajinské ozbrojené síly budou postupovat do Kurské oblasti, ale na nejvyšších místech ruského velení se nic nedělo,“ napsala na telegramu Anastasia Kaševarová.

V Kurské oblasti žije přibližně milion obyvatel, z toho 440 tisíc ve městě Kursk, které je správním centrem. Kromě několika vesnic měli Ukrajinci ovládnout i měřicí stanici v Sudži, přes kterou proudí ruský zemní plyn do Evropy.

Úřady v reakci na ukrajinský útok zvýšily ochranu tamní jaderné elektrárny.

Doporučované